Nové koleno či kyčel? I roky čekání

K životu s bolestí jsou odsouzeny tisíce pacientů, kteří akutně potřebují operaci kyčle či kolenního kloubu. Čekací doba se ale pohybuje okolo dvou let. V některých nemocnicích si pacienti počkají ještě déle. Na vině je také covidová pandemie.

Lékaři z Nemocnice Třinec během operace. Foto: nemocnice

Paní Alice M. z malé vesničky na Třinecku byla ještě před koronavirovou pandemií na operaci kolene. Dočkala se nového kloubu a začala přemýšlet, že si totéž nechá udělat i u druhého. „To mě v té době tolik nebolelo, tak jsem si řekla, že ještě počkám. Pak přišel covid, neoperovalo se a nyní mě to už bolí fakt hodně. Proto jsem si zašla do nemocnice a tam mi řekli, že na operaci budu čekat skoro dva roky a čtvrt. To mě vyděsilo,“ popisovala žena. Zapsala se tedy do pořadníku, ale zároveň neví, jak to zvládne, protože bolesti už má takové, že není schopna vyjít do schodů.

Dva roky čekání
Není sama, podobné potíže má celá řada lidí a zdravotníci nestíhají. Například Nemocnice Třinec má čekací dobu na tyto operace zhruba dva roky. „Mnoho pacientů je ale zapsáno souběžně v pořadnících několika ortopedických pracovišť a čekají, které je vyzve dříve,“ upozornila mluvčí Irena Sikorová Nožková.

Minulý rok zvládla nemocnice odoperovat 226 kloubů, z toho totálních endoprotéz kyčlí bylo 119 a kolen 107. „Kvůli covidu se elektivní operace hromadně odkládaly, z ortopedické stanice se stala covidová a ortopedičtí lékaři a sestřičky zde pracovali v režimu interního oddělení,“ zdůvodňuje dlouhé čekací doby primář ortopedického oddělení Martin Beier.

Podle něj je nemocnice schopna některé pacienty i upřednostnit. „Je to ale jen v případech, je-li progrese postižení kloubu výrazná a jde například o mladého pacienta, jehož postižení kloubu invalidizuje. Potom můžeme operaci provést přednostně,“ vysvětlil primář.

Od začátku pandemie v březnu 2020 vydávalo ministerstvo zdravotnictví opatření k omezení nebo pozastavení plánovaných operačních zákroků hned čtyřikrát. Nejdelší zákaz platil na začátku roku 2021 a trval déle než čtvrt roku. Od té doby se nemocnice snaží vzniklý skluz dohnat.

Efektivní provoz pomáhá
Mluvčí nemocnic skupiny Agel Radka Miloševská je přesvědčená, že čekací doba na velké kloubní operace je v českých zdravotnických zařízeních velmi podobná.

„Geograficky nejbližší nemocnice naší skupiny od Třince, která tyto zákroky provádí, je v Novém Jičíně. V ní se doba čekání u neakutních pacientů pohybuje okolo jednoho roku až roku a půl. V případě akutních potíží pacientovi samozřejmě nabízíme dřívější termín operace,“ popsala mluvčí.

Pandemií způsobený skluz operací se podle ní nemocnice snaží aktivně zkracovat.

„Daří se nám na základě zefektivnění provozu, zavedení automatizace, digitalizace a díky procesům strojového učení zkrátit veškeré procesy spojené s administrací péče o pacienta a tím i lépe využívat personál. Ve výsledku poskytujeme péči více pacientům za stejný časový blok. Jednoduše, využíváme personál pouze na ty činnosti, které jsou spojeny s přímou péčí o pacienta, ostatní necháváme na práci digitální technologie se schopností učení,“ nastínil náměstek ředitele pro léčebnou péči Nemocnice Agel Nový Jičín Lukáš Chlachula.

Někde to jde rychleji
Čekací doby na náhradu velkých kloubů se daří zkracovat také v Nemocnici Agel Přerov. Potvrdil to tamní náměstek pro léčebně preventivní péči Petr Skácel. „Od ambulantního vyšetření se pacient dostane na operaci za méně než rok. Provádíme o jednu endoprotézu denně více než dříve. Čekací doby obecně byly dlouhé již před covidem a pandemie je pak samozřejmě ještě prodloužila,“ vysvětlil Skácel.

Právě operační sály prošly v covidovém období v Přerově rozsáhlou modernizací. Šest zrekonstruovaných operačních sálů se špičkovým vybavením je v provozu od loňského jara. Celková investice dosáhla téměř 100 milionů korun.

Celý článek najdete v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu