Nové lanovky jsou ve finálové rovince

Vánoce se kvapem blíží a milovníci bílých sportů netrpělivě čekají na zahájení nové sezony. Ski areály v Mostech u Jablunkova a v Dolní Lomné na Severce pro přicházející zimu přichystaly překvapení – nové lanovky.

Lanovka v Mostech u Jablunkova vyrostla velmi rychle. Foto: fm

Stavební povolení pro výstavbu nové dráhy ve ski areálu v Mostech u Jablunkova získal provozovatel teprve v druhé polovině srpna. „Ta doba, za kterou jsme zvládli postavit lanovku, je ohromná. Máme upevněné nosné sloupy, natažené lano, kompletně hotovou elektroinstalaci a v této chvíli už jen dokončujeme stavební práce. Děláme všechno pro to, ať máme hotovo ještě před Vánocemi,“ popsal Pavel Taufer, jednatel společnosti Maflex, která zdejší horské sportoviště provozuje.

„V současnosti kromě stavebních dodělávek probíhají testy lana, různá školení a vyřizování spousty dokladů. Až budeme mít tohle hotovo, požádáme o povolení k provozu u Drážního úřadu,“ doplnil Taufer. Prvního půl roku bude lanovka ve zkušebním provozu, to však nemá vliv na její fungování a jedná se o běžný postup během zprovozňování nových tras.

„Ke zkušebnímu provozu musí být hotové všechno, co je spojené s lanovkou. To je nástupiště, pojezdový pás, přístup k nastupování, výstupní stanice a podobně,“ řekl Jiří Rucki, vedoucí projektu s tím, že provozovatel buduje také sociální zázemí. To však není potřebné mít hotové už nyní, ale až k pozdější kolaudaci.

Dráha na Severce, již začali stavaři připravovat už před létem, se schvalováním zkušebního provozu začala. „V těchto dnech probíhají všechny potřebné zkoušky, které by nám měly zajistit povolení. Kdy takové rozhodnutí budeme mít na stole, zatím nevím. Záleží na tom, jak úřady stavbu v příštích dnech vyhodnotí,“ řekla Renata Lacko a dodala, že zkoušky strojníků v minulých dnech dopadly na výbornou.

Podrobnosti naleznete v nejnovějším vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu