Novou zbrojnici otevřeli v Bukovci

Dvě nové požární zbrojnice letos vyrostly v našem regionu. Po Vendryni se dočkali rovněž hasiči z Bukovce, kteří v letošním roce slaví stoleté výročí svého vzniku. Novou hasičárnu vedle areálu Kempaland o víkendu posvětil jablunkovský farář Alfréd Volný.

Zbrojnice vyrostla v sousedství areálu Kempaland. Foto: ba

Nová hasičská zbrojnice v sousedství sportovního areálu Kempaland vyrostla doslova jako houba po dešti. Její stavba trvala pouhých dvanáct měsíců. Celkově vyšla na 13 milionů korun, obci ulehčily dotační prostředky ve výši 6,7 milionu korun.

„Hasičská zbrojnice je další budovou, která je majetkem obce. Její výstavba pro nás byla do značné míry výzvou. Jsem ráda, že už ji máme zdárně za sebou,“ podotkla starostka Bukovce Monika Czepczorová.

Jak dále uvedla, o výstavbě nové hasičárny se v Bukovci mluvilo už několik let. „V roce 2015 jsme dospěli k závěru, že prostorově již nevyhovující stávající hasičskou zbrojnici v centru obce nelze zvětšit do výšky ani do šířky. Rozhodli jsme se tedy, že vybudujeme novou hasičárnu na jednom z obecních pozemků. Kladli jsme důraz na to, aby nová zbrojnice svým vzhledem nijak nenarušovala charakter okolní zástavby, což se nám povedlo“ pokračovala Czepczorová.

Dodala, že hrubou stavbu Bukovečtí stihli postavit ještě před nástupem zimy, dokončovací práce pak přišly na řadu v jarních měsících. V přízemí je prostorná garáž, technická místnost, sociální zázemí, sprchy a také šatna. Schodiště vede do podkroví, kde se nachází propojovací chodba, školicí místnost, kancelář a také kuchyň.

„Jakmile hasiči přestěhují veškerou výzbroj a výstroj do nové zbrojnice, přízemí té stávající začne využívat obec. Umístíme tam veškeré stroje a nářadí, které využívají pracovníci technického úseku. Hasičům bude i nadále sloužit první patro. Spoustu věcí, které se už jim do staré zbrojnice nevlezly, měli u sebe doma,“ zakončila starostka Bukovce.

 

Další zprávy z regionu