Klikatý obrubník město reklamuje

Během podzimu se rozběhla rekonstrukce nejen cesty spojující Český Těšín s Třincem, ale i chodníku na Nádražní ulici. Ten se však městu nelíbí a po firmě provádějící stavbu žádá úpravy. Zhotovitel si však za výslednou práci stojí.

Chodník se podle radnice stavařům moc nevydařil.

Chodník vedoucí od třineckého nádraží ke kruhovému objezdu u tzv. Myší díry je podle odboru investic Městského úřadu v Třinci vadný. Obrubníky totiž nejsou jako v běžných případech rovné a souběžné s vozovkou, ale naopak klikaté. Drobná vada sice nemá, podle radnice, vliv na užívání, i tak se ale Třinec jako investor rozhodl pro reklamaci.

Původní povrch byl z asfaltu, nový pak ze zámkové dlažby a v tomto vznikl možný problém. Jan Bazgier

Když radnice v prosinci loňského roku stavbu přebrala, ihned se s firmou Lesostavby Frýdek Místek, která stavbu realizovala, domluvila na nápravě nerovných částí chodníku. „V rámci přejímacího řízení bylo dohodnuto, že zhotovitel provede opravu směrového uložení betonových obrubníků v úseku číslo dvě. Termín byl stanoven s ohledem na roční dobu a klimatické podmínky nejpozději do 30. dubna 2018,“ řekla mluvčí města Šárka Szlaurová.

Podle stavební firmy je chodník problematický hlavně kvůli měnící se šířce na několika místech, a právě proto se rozhodla pro méně estetické řešení. „Původní povrch byl z asfaltu, nový pak ze zámkové dlažby a v tomto vznikl možný problém. Podle projektu byly okraje a obrubníky navrženy k plynulým přechodům, ty ale vyžadovaly provedení celé řady dořezů dlaždic, což následně může vest k problémům, hlavně při odklizení sněhu, a to jejich vypadáváním, nebo drcením. Rozhodli jsme se proto pro méně estetické ‚úskoky‘, které takové riziko nenesou,“ okomentoval rozhodnutí předseda představenstva Lesostaveb Frýdek Místek Jan Bazgier. Když navíc podle něj dlažba obroste trávou, nebude ani tolik razit do očí.

Firma si za předanou stavbou stojí. Malé dořezávané kousky dlažby podle ní nejsou ideálním řešením, i tak ale investorovým požadavkům hodlá vyhovět. „My samozřejmě dodržíme závazek z přejímacího řízení opravit uložení obrubníků dle projektové dokumentace a reklamaci vyřídíme, následně však mohou vznikat problémy při reklamaci takto vzniklých vad. Lesostavby si za řešením, které bylo použito, stojí. Rozhodující je ale požadavek investora,“ dodal Bazgier.

Další zprávy z regionu