Nový starosta chce zlepšit vztahy v obci

Nové vedení obce Hrčava je teprve na začátku svého funkčního období a minulý týden si teprve přebíralo úřad. Už teď ale má jasné priority, kudy chce malou vesnici vést. Jednou z priorit je zklidnění atmosféry a zlepšení mezilidských vztahů.

Jen několik týdnů a všechno je jinak. Hrčavu čekají nové volby. Foto: mr

Nové zastupitelstvo Hrčavy je sedmičlenné a těsnou většinu v něm má SNK Hyrčovjaně. Na prvním, ustavujícím zasedání zvolilo starostou sedmatřicetiletého Petra Vyšlana. Jeho zástupcem je čtyřiačtyřicetiletý Martin Bojko.

Na schůzi zvolili zastupitelé i předsedy a členy dvou výborů. Opoziční sdružení Pro Hrčavu přitom mělo zájem pouze o předsedu finančního výboru a navrhlo na tento post Renatu Kopečnou, což ale hlasováním neprošlo. K překvapení všech přítomných pak sdružení bývalého starosty Marka Sikory neprojevilo zájem mít své členy v kontrolním výboru. „Ne, o to nestojíme. Chtěli jsme předsedu toho finančního, což nám nevyšlo,“ okomentoval Sikora.

Finanční výbor tak povede Anna Bažantová a kontrolní Martin Koper, oba za SNK Hyrčovjaně.

Malá obec na trojmezí se v posledních letech často objevovala v médiích, která poukazovala na propojení podnikání bývalého starosty Marka Sikory s vedením obce. Obyvatelé to nesli povětšinou dost nelibě. „Chceme uklidnit atmosféru a docílit toho, abychom zde táhli za jeden provaz a pracovali ve prospěch svých občanů. To je na úvod,“ podotkl Petr Vyšlan.

Dalším cílem je navrátit obci akce, které se zde po dobu předchozího volebního období již nekonaly, jako byly oblíbené Hrčavské ostatky. Cílem je oživit turistický ruch i posílení společenského života místních obyvatel.

Na zastupitelstvu zazněl i dotaz od Michala Artima, který má od obce v nájmu bývalou starou školu, ve které zřídil Hrčavské muzeum. Ptal se, jaké bude mít nové vedení obce priority, a hlavně se zajímal o směřování objektu, ve kterém podniká a za který platil jen symbolickou částku za nájem. „Teprve se musím seznámit s mnoha skutečnostmi, což uděláme hned poté, co převezmeme obec. Co se týče muzea, představy máme. Už za předchozího starosty Petra Staňa zde vznikl projekt na informační centrum ve spolupráci s okolními obcemi Čierne, Javořinka či Istebná. V tomto chceme pokračovat, protože infocentrum Hrčava potřebuje,“ je přesvědčen starosta. Jde mu především o to, získat dotační titul a na základě něj pak bývalou starou školu zrekonstruovat. „Například její střecha je v dezolátním stavu. Ta se musí opravit,“ zdůraznil Petr Vyšlan.

V plánu má také zrekonstruovat první patro v objektu. Jsou tam prostory, ve kterých by mohla vzniknout školka v přírodě. „V budoucnu budeme asi čím dál více narážet na problém, že bude nedostatek dětí. Pokud by zde vznikla školka v přírodě, mohli bychom tak využívat i budovu nové školy,“ je přesvědčen Petr Vyšlan.

Na zastupitelstvu, které bylo ustavující a chtělo být i zklidňující, se ale také strhla vášnivá diskuze o tom, kdo kde bydlí a je, či není obyvatelem obce. Obhajovat svou náležitost k Hrčavě tak musela třeba nová zastupitelka Anna Bažantová, která vysvětlila, že je rodačkou a sice zde nějakou dobu nežila, ale nyní často pobývá v domě po rodičích a má v obci trvalý pobyt. „To je ukázka klasické debaty tady na Hrčavě a to chceme právě změnit. Za důležité ale považuji, že jak já, tak i můj zástupce Martin Bojko z Hrčavy pocházíme a opravdu tady žijeme,“ dodal Vyšlan.

Další zprávy z regionu