Nýdek dostal dotaci na stavbu repliky starobylé dřevěnky

Tradiční dřevěnka v Nýdku se dočká repliky. Do akce by se obec pustila i bez dotace, nakonec ale peníze získá. V nové dřevěnce vznikne muzeum, informační centrum a společenská místnost.

Původní dřevěnka je už jen na fotkách. Foto: archiv obce

Původní dřevěnka stávala poblíž centra Nýdku spoustu let. Zub času se ale ne ni podepsal více, než se pak dalo zvrátit rekonstrukcí. „Chtěli jsme ji opravit, ale nakonec se ukázalo, že už to prostě není možné. Musela jít k zemi,“ povzdechl si starosta Nýdku Jan Konečný.

Obec pak začala střádat plány, že postaví repliku tradiční dřevěnky. Zažádala o dotaci, ale ta napoprvé nevyšla. „Takže jsme se rozhodli, že ji postavíme z vlastních zdrojů. Naštěstí byl vypsán další dotační titul a obec se zapojila do společného projektu s obcemi Jasienica, Golešov, a Vendryně pod názvem Život a práce na Těšínském Slezsku v době průmyslové revoluce v rámci dotačního programu Interreg V-A Česká republika – Polská republika, kde jsme již úspěšní byli, doplnil starosta.

Postavit repliku dřevěnky ale nebude jednoduché. Musí se zachovat i původní postupy. „A ty každá firma neumí. Vyhlásíme výběrové řízení a budeme doufat, že se podaří najít firmu, která to zvládne,“ pokračoval nýdecký starosta. Jak řekl, náročné bude také dodržet přísné podmínky poskytovatele evropské dotace. Ta činí přibližně 10 milionů korun.

Další zprávy z regionu