O novém nájemci Kempalandu zatím stále není rozhodnuto

Dlouhá diskuze zastupitelů o tom, zda pronajmout skiareál Kempaland, který se nachází na území obce, jednomu ze tří zájemců, skončila rozhodnutím: Nepronajímat! Tedy alespoň zatím.

Bukovec, areál Kempalandu. Foto: toj

Zastupitelům se totiž nelíbil návrh podmínek, které jim předložili zájemci, včetně dlouhodobého partnera, jímž je provozovatel tamní lyžařské školy Malina Petr Maliga.

O návrhu, který obci předložil, byl však ochoten diskutovat. Provoz areálu, který zajišťovala sama obec, skončil v uplynulé sezoně ztrátou přibližně 100 tisíc korun. To byl také důvod, proč se zvažoval pronájem druhé osobě. Jenže v návrzích zájemců se objevilo několik zásadních věcí, které byly dle zástupců obce těžko řešitelné. Každá ze stran měla například jinou představu o tom, kolik by měl nájemce platit za používání techniky, kterou vlastní obec, resp. její technické služby.

Dalším sporným bodem byl nájem za pozemky, na kterých se v zimě lyžuje. Ten by stále platila obec, stejně jako platy dvou stávajících zaměstnanců, kteří v areálu pracují.

Přes to všechno starostka obce Monika Czepczorová tvrdí, že zájmem obce je, aby areál prosperoval. „Soukromé společnosti mohou mít lepší přístup k finančním zdrojům pro investice do modernizace a údržby infrastruktury, což by mohlo zvýšit atraktivitu a kvalitu areálu. Zkrátka vylepšit služby. Ne ale někým, kdo chce, aby většinu nákladů hradila obec,“ vysvětlila starostka.

Dodala, že provoz lyžařského areálu je náročný na lidské i finanční zdroje. Obec aktuálně nemůže do areálu investovat vyšší částky, jelikož potřebuje peníze na jiné věci, například opravy cest nebo budování nových chodníků. Definitivní rozhodnutí padne během června. I kdyby se nepodařilo najít partnera, obec je i tak, podle slov starostky, připravena areál nadále provozovat. A v zimní sezoně by měl fungovat. Avšak bez vyšších investičních nákladů.

Poslední zájemce o provozování areálu Petr Maliga je z rozhodnutí zastupitelů rozladěný.

„Už druhý rok po sobě čekáme, co bude, jak bude, a zase nic nevíme. Rozhodnutí zastupitelů mě udivuje. Když jsem se s některými z nich setkal, říkali, že obec by ráda, kdyby s provozem areálu neměla žádné starosti, náklady, nebo snad prodělek. Tak jsem navrhl, že to vezmu a budu provozovat. Zastupitelé ale rozhodli, jak rozhodli. Tak jsem jim řekl, ať hledají dál. A popřál hodně štěstí,“ komentoval rozhodnutí bukoveckých zastupitelů Petr Maliga.

Další zprávy z regionu