O osudu mostu rozhodne statik

Jediná dobře dostupná příjezdová cesta k několika rodinným domům v píseckém Folvarku dostala před prázdninami ránu. Lijáky totiž zvedly hladinu místního potoka natolik, že mostek, přes nějž vede cesta, praskl. 

Obec ještě nechá stav mostku posoudit znalci. Foto: fm

Na to, že se místním nelíbí stav mostku a je potřeba jej opravit, upozornil zastupitel Miroslav Brzežek. „Během přívalových lijáků před prázdninami se i shora přes tento propustek lila voda. Už předtím byl zřejmě naprasknutý, ale tahle malá povodeň onu trhlinu vymlela, a tím vznikla mezera,“ popsal.

Vedení obce se tak nabízely dvě možnosti. Buďto most zrekonstruuje ze svého, nebo propustek opraví v rámci probíhajících komplexních pozemkových úprav, neboť právě postižené místo je zahrnuto v plánu společných zařízení. „Po dotazu na Státním pozemkovém úřadu mi bylo sděleno, že projekty zahrnuté v plánu společných zařízení nebudou v Písku v horizontu tří let realizovány. Tato varianta tak padá,“ objasnila starostka Písku Věra Szkanderová.

Zastupitelé během svého jednání už nabídli také alternativní řešení. „Možná by prozatím stačilo, kdyby tam bagr jen několikrát škrábnul, protože pod mostkem je štěrkovina, a zvýšil tím průchodnost propustku. Je tam totiž nános. Opravit by jej ale stejně chtělo a byl bych rád, kdybychom k nějakému řešení dospěli ještě za současného mandátu,“ dodal Brzežek s tím, že má obavy, aby stavba vůbec přečkala veškeré zimní údržby.

Před zadáním úkolu projektantovi však ještě starostka nechala problematické místo zkontrolovat odborníky. Ti se ovšem s názorem místních úplně neshodnou. „Stavaři se na propustek přijeli podívat, žádné velké popraskání ale nenalezli. To mě sice uklidnilo, budeme však ještě žádat firmu, která provádí statiku, aby nám vypracovala tzv. mostní list a my si mohli být jistí, že se komunikace nezhroutí,“ vysvětlila starostka.

Pokud tedy i statik dospěje ke stejným závěrům, asi dvacet obyvatel, kterých se příjezdová komunikace týká, bude moci zůstat v klidu. V opačném případě obec nechá vypracovat projekt a požádá o stavební povolení. „Jestliže zde problém nalezneme, budeme se snažit rekonstrukci připravit ještě letos. Jaká bude a kdy přijde další krok, to se teprve uvidí,“ uzavřela Szkanderová.

Další zprávy z regionu