O střílení vlků zatím nerozhodli

Počet ovcí napadených od července do dnešního dne na Jablunkovsku už překročil stovku. Jedná se pouze o ohlášené případy, skutečný počet je mnohem vyšší.

Obec Bukovec, Sdružení obcí Jablunkovska a Svaz chovatelů ovcí a koz v červenci požádaly kraj o výjimku, aby bylo možné vlky odstřelit. Verdikt by dle zákona mělo padnout do konce října.

Ovčí stáda na Jablunkovsku čelí od léta vlčím útokům. Šelmy nejvíce řádily v létě na pomezí Bukovce, Písku a Písečné, občas přecházely i do sousedního Polska. „Vlci napadají ovce pořád, ale frekvence útoků už není tak častá jako v letních měsících.  V poslední době zaznamenáváme jeden až dva útoky týdně,“ sdělil Jan Klečka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Vlci útočí pořád, ale na různých místech. Ovce zardousili také v Polsku, v Písečné, v Mostech u Jablunkova, v Dolní Lomné a na Bahenci,“ potvrdil Petr Čečotka z Písku. Také on patří mezi chovatele postižené vlčími útoky. „Ovce nyní zavírám do noční ohrady, která má oplocení vysoké tři a půl metru. Opatřil jsem ji také pletivem proti podhrabání. Během dne používám ohradník s elektřinou,“ dodal.

Podle záznamů v období od 1. června do 30. září vlci usmrtili 98 kusů skotu a 30 kusů zranili. „Jedná se ovšem pouze o ohlášené případy. Někteří chovatelé totiž škodu neohlásili,“ vysvětlil Klečka.

Obce na Jablunkovsku spojily síly a obrátily se na Moravskoslezský kraj s žádostí o likvidaci šelem. „V červenci jsme obdrželi tři žádosti o udělení výjimky k eliminaci vlků. Prozatím stále probíhá správní řízení, problémem se zabýváme spolu s kompetentními organizacemi například s Agenturou ochrany přírody a krajiny. Zákonem stanovená lhůta trvání správního řízení jsou tři měsíce, což je konec října. Zatím tedy nelze předjímat, jaké bude konečné rozhodnutí,“ sdělila krajská mluvčí Nikola Birklenová.

Místopředseda českého Svazu chovatelů ovcí a koz Roman Cieślar se obává, že tomu tak nebude.  „Koncem měsíce by se mělo uskutečnit ústní jednání. Obávám se, že se to bude dále táhnout a připomínkovat, že definitivní rozhodnutí nepadne. Přesto budeme chtít předložit pádné argumenty a prokázat, že eliminace vlka je nevyhnutelná,“ předeslal místopředseda Svazu chovatelů ovcí a koz Roman Cieślar.

Další zprávy z regionu