O výstavbu nové silnice I/68 soutěží tři zájemci

Italská společnost Rizzani de Eccher, firma Metrostav a sdružení firem Eurovia a Strabag mají zálusk na výstavbu nové silnice mezi Třanovicemi a Nebory. Investor vybírá zhotovitele posledního úseku obchvatu už podruhé.

Nová čtyřpruhová silnice má odvést kamiony mimo obce. Úlevu od tranzitní dopravy má přinést i Stříteži. Foto: mr

„Hodnotící komise nyní nabídky zhodnotí a doporučí uchazeče, se kterým by mělo Ředitelství silnic a dálnic uzavřít smlouvu. Konkrétní termín zahájení je závislý na případných námitkách ze strany neúspěšných uchazečů k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ informuje na svém webu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které předpokládá zahájení stavby na jaře 2019.

Ještě však má soud na stole rozklad proti vyvlastnění pozemku v Třanovicích. „Toto neskýtá překážku k zahájení stavby,“ odpověděla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová na dotaz Třineckého hutníku, zda by se v případě, že by byla podepsána smlouva s vítězem výběrového řízení, avšak soud by do té doby ještě nerozhodl ve sporu s vlastníkem posledního pozemku, musel posunut start stavby.

Právě z toho mají obavy představitelé zdejších samospráv. „Pokud by se zahájením stavby nečekali na rozhodnutí soudu o rozkladu proti vyvlastnění, byla by to ta nejskvělejší zpráva v poslední době,“ okomentovala starostka Ropice Uršula Waniová. Ropice je jednou z obcí, z nichž má budoucí silnice odvést intenzivní kamionovou dopravu. Od silného provozu má ulevit také Hnojníku a Stříteži.

„Mám velkou radost, že už opět běží výběrové řízení, teoreticky by na jaře měl být vybrán zhotovitel. Stále však mám obavy, že stavbu může zkomplikovat zatím nedořešený pozemek v Třanovicích. Jsem ale optimista a věřím, že to dobře dopadne,“ doufá primátorka Třince Věra Palkovská.

Už v roce 2014 Ředitelství silnic a dálnic zveřejnilo video s vizualizací budoucí silnice I/68 Třanovice – Nebory:

Jaké ceny uchazeči o zakázku v aktuálním výběrovém řízení nabídli a další podrobnosti si můžete přečíst v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu