Obce i města se opět vrhnou do společného úklidu

Vyfasovat pytle, nasadit rukavice a hurá do úklidu. V sobotu 2. dubna se koná velká celostátní akce nazvaná Ukliďme Česko. Cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek v přírodě.

Lidé se opět pustí do úklidu. Projdou místa, kde se během roku nakupil odpad. Foto: archiv

Do práce se každoročně zapojují i obyvatelé Třince. Úklid organizují osadní výbory, občanská sdružení nebo i skupiny občanů či dokonce školy. „V našem městě ale nebude úklid pouze ten jeden den. Vyhlásili jsme, že se lidé mohou zapojit ve dnech od 28. března až do 10. dubna. Mohou si tak vybrat termín, který jim nejlépe vyhovuje,“ podotkla Ivona Adamiková z magistrátu.

Jak dále řekla, už minulý týden si zájemci aktivně chodili pro pytle. „Jsou to většinou zástupci skupin či osadních výborů, kteří se úklidu účastní každoročně. Zájem ale mají letos hodně i školy,“ prozradila.

K akci se mohou přidat všichni, kterým není stav naší přírody a města lhostejný. Každý rok si pracovní rukavice nasazuje i vedení Třince a jde sbírat odpady do centra města. Letos to bude 31. března. Plastové pytle si lidé mohou vyzvednout po předchozí domluvě na odboru životního prostředí třineckého magistrátu.

Do úklidu se zapojuje i Český Těšín a mnoho obcí v našem regionu. Na webu uklidmecesko.cz je mapka, ve které jsou zakresleni všichni pořadatelé úklidu.

Úklid chystají i v Třineckých železárnách. „Tradičně, spolu se studenty SOŠ Třineckých železáren, uklízíme celý břeh řeky Olše a další vybraná místa v areálu hutě v první polovině dubna. Připojujeme se tak k Mezinárodnímu dni Země. Areál však uklízíme průběžně, od začátku roku jsme již sesbíraným odpadem naplnili jeden bikran,“ uvedla Dana Maroszová z odboru Majetek a životní prostředí TŽ.

Další zprávy z regionu