Obce poslaly myslivcům finanční dar na koupi pozemku

Myslivecký spolek Černá Střítež-Vělopolí chce zakoupit pozemek, na kterém by pořádal malé akce pro veřejnost, a navíc by si tam vysadil políčka pro zvěř. Na jeho koupi mu však chybí finance.

Za myslivnou jsou pozemky, o které mají nimrodi zájem. Foto: mr

Zastupitelé Vělopolí a následně i Stříteže řešili žádost mysliveckého spolku o finanční dar. „Spolek nás požádal o poskytnutí finančního daru ve výši 50 tisíc korun na odkup pozemku za mysliveckou chatou, který vznikne v souvislosti se stavbou nové dálniční komunikace,“ upřesnila starostka Vělopolí Vladislava Latochová.

Uvedla, že si myslivci nejprve chtěli peníze půjčit. Nakonec se ale obec rozhodla jim částku darovat. „Každý rok nás žádají o příspěvek. Tímto si ho tedy vyberou dopředu, a to až do roku 2022,“ doplnila.

Rovněž zastupitelé Stříteže řešili, zda myslivce podpoří, či nikoliv. „Obrátili se na nás s žádostí o dar ve výši 50 tisíc korun s tím, že až do roku 2023 se vzdají nároků na další dotaci,“ vysvětlil starosta Miroslav Jaworek. Jeden ze zastupitelů navrhl, aby obec darovala sdružení dokonce 100 tisíc korun. Starosta ale vysvětlil, že obec musí vzhledem k očekávanému snížení příjmů z daní šetřit. Nakonec prošel původní návrh a myslivci získají požadovaných padesát tisíc.

„Pozemek, o který máme zájem, navazuje na naši hájenku, kterou tam máme. Jde asi o tři čtvrtě hektaru plochy. Budeme na něm pořádat své akce, například Pytláckou noc, ale jsme připraveni jej zapůjčovat zdarma i dalším místním spolkům. Dále chceme vytvořit naučnou stezku, zejména pro žáky zdejší základní školy,“ vysvětlil myslivecký hospodář spolku Viktor Zawadzki. Upřesnil, že myslivci na ní vysadí původní dřeviny, jako jsou jedle, dub, buk nebo hloh a bez, aby malým návštěvníkům mohli přiblížit, jak vypadala původní krajina v místním regionu podhůří Beskyd.

Další zprávy z regionu