Obchvat bude letos, slíbil ministr dopravy

Do regionu dorazil v pátek ministr dopravy Martin Kupka. Podíval se, jak pokračuje výstavba třetího úseku obchvatu Třince i rekonstrukce nadjezdu na ulici Závodní. Stihl se zastavit u cyklověže, obdivoval kampaň 180 dnů příležitostí a vylosoval i výherce ODISek.

Ministr se podíval i na probíhající rekonstrukci nadjezdu. Foto: mr

Ministerská návštěva začala v pátek v Třanovicích na staveništi. Martin Kupka tam dorazil s představiteli Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) i zástupci zhotovitele ze společnosti Eurovia.

„Pozvala jsem pana ministra, aby se osobně přijel podívat, jak vypadá stavba třetího úseku obchvatu. Podle smlouvy měl být tento úsek hotový už v červenci letošního roku. Už teď je ale zřejmé, že se to nestihne a stavba poběží ještě rok. Proto chci s pomocí pana ministra tlačit na zhotovitele, aby byl průjezdný aspoň v zúženém profilu už na začátku zimy,“ vysvětlila primátorka Věra Palkovská.

Připomenula, že třetí úsek obchvatu pomůže nejen lidem z Nebor, ale hlavně občanům Ropice, Stříteže a Hnojníku. Právě tyto obce nyní trpí extrémním náporem dopravy.
Ministr Martin Kupka souhlasil s tím, že je třeba udělat vše pro to, aby stavba nenabrala další zpoždění. „I naším cílem je částečné zprůjezdnění do konce roku s tím, že dokončení prací by nastalo v roce příštím,“ přitakal ministr.

Generální ředitel ŘSD Radek Mátl vysvětlil, proč k průtahům na stavbě došlo. „Už na počátku stavbu doprovázely problémy s projektem, kdy jsme mimo jiné museli přepočítat stavbu všech mostů na evropské normy. Byly tady i dlouhé lhůty konsolidací podloží násypů. To jsme neočekávali a výstavba se tím protahovala. Dnes máme potíže za sebou, i když se promítly do termínu dokončení stavby,“ podotkl.

Věří, že ještě letos se řidiči po novém úseku projedou, byť to bude v omezené míře. Do léta příštího roku bude stavba kompletně hotová.

Více si o návštěvě ministra můžete přečíst v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu