Obec chce opravit ujetý svah. Na místo ale nemůže technika

Obec stále řeší jeden z následků červnových rozmarů počasí, které v regionu napáchalo velké škody. V Ropici se počátkem června nejprve utrhl svah a o dva týdny později tam vichřice vyvrátila stromy.

Po červnových silných deštích ujel v Ropici svah. Obec chce opravit silnici nad ním, ale na místo nemůže těžká technika. Foto: toj

Místní silnice, která vede po okraji svahu, je od té doby poškozená tak, že je na ni zakázán vjezd. Spojnice od železniční zastávky, kolem rodinných domů až k domu sv. Josefa, je tak pro tranzitní dopravu neprůjezdná.

Obec by ráda silnici opravila, ale kvůli sesunutému svahu tam nemůže těžká technika.

„Komunikace je obecní, les ale patří podniku Lesy České republiky, kterému ujelo půl lesa. Ale zatím s tím nic nedělá,“ řekla starostka Ropice Gabriela Szmeková.

Obec už oslovila geologickou společnost, která má provést sondy a šetření, a navrhnout způsob sanace.

„Sondy byly provedeny 9. října. Máme přislíbeno, že do 14 dnů budou zpracovány. Firma navrhne způsob opravy a zpevnění svahu. Opravu chce stihnout do zimy,“ uvedla starostka.

Mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová uvedla, že podle lesního zákona je věcí správce poškozené komunikace, aby ji opravil.

„Pokud bude při sanačních pracích nutné využít pozemky, které spravujeme, samozřejmě to umožníme,“ řekla s tím, že Lesům ČR škoda nevznikla.

Další zprávy z regionu