Obec Hrčava chce prodej na hřišti o pouti spravovat sama

Tradiční pouť na Hrčavě se sice bude konat až v červenci, už teď se ale dostala na jednání zastupitelů. Diskuzi rozpoutal zájem o dřevěnou budku na parkovišti.

Pouť na Hrčavě každoročně láká tisíce návštěvníků. Foto: archiv

Starosta Marek Sikora na posledním hrčavském zastupitelstvu oznámil, že na tamní hřiště, na kterém vždy stály prodejní stánky i pódium, tentokrát obec nepustí ani spolky ani podnikatele.

Pouť na Hrčavě je pro návštěvníky zážitek, ale pro tamní spolky a podnikatele vynikající příležitost, jak si přivydělat. Oznámení, že hlavní prodejní plochu na hřišti bude mít pod sebou obec, vyvolalo na posledním zasedání zastupitelů mezi lidmi nevoli. Diskuzi zahájila žádost o pronájem dřevěné budky, která stojí na hřišti a kdysi ji využívali k prodeji občerstvení i tamní dobrovolní hasiči. Nyní žádali obec o pronájem a stejně tak učinil i tamní podnikatel Ondřej Vavřač, který ji využíval poslední roky. Zastupitelé ale jejich žádost neodsouhlasili a starosta to vysvětlil: „Celý areál, tedy hřiště, bude během pouti spravovat obec. Sama se postará o občerstvení, aby si vydělala na náklady spojené s poutí. Budeme se starat o celé hřiště a jiný subjekt krom obce tam nebude.“

Tato informace mnohé dost překvapila. Lidé se začali ptát, proč chce úřad zajišťovat občerstvení, když si na to může najmout firmu. „Chápal bych, kdyby obec vyhlásila výběrové řízení a vybrala firmu, která by se toho zhostila a samozřejmě by Hrčavě vydělala peníze. Obec by tak přece měla peníze bez starostí,“ podotkl jeden z občanů. Padl i dotaz, zda na hřišti nebude stánek spolku Hrčávky, ve kterém starosta působí. „Ne, Hrčávka má své prodejní místo jinde a nebude tam,“ ohradil se Marek Sikora s tím, že se obec musí dostat z dluhů, a proto využije možnost si na akci vydělat. Zazněl ale i názor, že zastupitelstvo neodsouhlasilo příspěvek na činnost místním hasičům, a teď jim bere i možnost si vydělat.

„Co se dá dělat, obec se takto rozhodla a já to musím respektovat, i když se mi to nelíbí. Ale život jde dál,“ povzdechl si podnikatel Ondřej Vavřač. Jak dále řekl, kdyby stánek dostali do pronájmu hasiči, neřekl by ani půl slova. „Potřebují si vydělat peníze třeba na motorovou pilu, takže bych jim to přál,“ podotkl. Sám ví moc dobře, že je to lukrativní místo. „Na parkovišti bývalo o pouti pódium s hudbou, stanové zastřešení, jsou tam stánky s jídlem a pitím a velký pohyb lidí. Takže když vyjde počasí, tak se tam dá vydělat velmi dobře,“ pokračoval Vavřač, který bude mít své občerstvení na Trojmezí. „Zastupitelé měli ve svém předvolebním programu, že budou pomáhat místním podnikatelům. Takto ale podle mne podpora ale nevypadá,“ dodal rezignovaně Vavřač.

Další zprávy z regionu