Obec Řeka vyhrála spor o vodovod

Několik let bojovala Řeka, aby mohla zmodernizovat a rozšířit vodovod. Na akci získala i dotaci. Našli se ale lidé, kteří stavbu blokovali. Soud ale dal nakonec za pravdu obci. Ta nyní čeká, zda se druhá strana ještě neodvolá.

Obec Řeka pracuje na tom, aby tamní lidé měli dostatek kvalitní vody. Foto: obec

Obyvatelé Řeky se poměrně často potýkají se suchem. Vedení obce se proto už před několika lety rozhodlo posílit vodovod a zajistit dostatek vody i pro období, kdy dlouhodobě neprší. Podařilo se jí získat třímilionovou dotaci. Do cesty se ale postavila jedna rodina, která v daných místech vlastní pozemky a dohody odmítá.

„Snažili jsme se s nimi domluvit. Nabízeli jsme několik možností, ale oni na naše nabídky buď nereagovali, nebo je odmítali. Věc proto skončila u soudu. I před jednáním jsme jim nabízeli smírnou cestu, ale oni na ni nekývli. Nakonec to dopadlo tak, že obec vyhrála a oni musí zaplatit veškeré soudní výlohy,“ uvedl starosta řeky Tomáš Tomeczek.

Vleklý soudní spor ale ohrozil celou akci včetně schválené dotace. Stavební povolení mělo platnost do 25. května a bylo jasné, že se tento termín kvůli obstrukcím rodiny stihnout nepodaří.
„Zažádali jsme proto Státní fond životního prostředí České republiky o prodloužení lhůty, poslali jim rozsudek a zdůvodnili, proč došlo ke zpoždění. Naštěstí nám vyšli vstříc. Stavbu tak můžeme dokončit do konce příštího roku, což je reálné,“ oddechl si starosta.

Dotace činí tři miliony korun, milion doplatí Řeka ze svých zdrojů. Krom nového vodovodu zrekonstruuje i vodojem. Díky tomu budou mít lidé nejen dostatek vody, ta bude navíc i kvalitnější.
Rodina, která bránila modernizaci vodovodu, v Řece nebydlí. Redakci se ji proto nyní nepodařilo kontaktovat. Už dříve redakci Třineckého hutníku její členové sdělili, že obec může vést vodovod po svých pozemcích, a proto se jich stavba týkat nemusí.

Další zprávy z regionu