Obecní hospoda skončila, prostor dostal nové využití

V obecní hospodě Kavárna v Komorní Lhotce si už místní lidé u piva jen tak nepopovídají. Obec totiž nenašla nového provozovatele. Kavárna tak bude nově sloužit pro kulturní a společenské akce, pro spolky či soukromé oslavy.

Ilustrační foto: tm

„Dříve restaurace Kavárna spadala pod hospodářskou činnost obce. Když však tato forma musela skončit, protože obec už nesměla vytvářet zisk, založili jsme společnost Služby občanům, které Kavárnu provozovaly do roku 2011. Od roku 2012 jsme pak hospodu pronajali soukromé provozovatelce,“ přiblížila místostarostka Komorní Lhotky Andrea Sztefková. Jenže v posledních letech do hospody chodilo stále méně lidí. „Zvláště když tam není kuchyně. Od pondělka do čtvrtka bylo v Kavárně téměř mrtvo, tržby byly slabé,“ řekla místostarostka zastupitelům. Ke konci loňského září tak obec obdržela výpověď provozovatelky.

„Do rekonstrukce Kavárny obec nedávno investovala zhruba půl milionu korun, do kuželny, která je hned přes chodbu, milion. Byla by škoda, kdyby to leželo ladem,“ poznamenala místostarostka. Ve snaze, aby hospoda fungovala dále a aby nebyl omezen provoz sousední kuželny, s níž Kavárna fungovala v jakési symbióze, obec začala hledat nového provozovatele hospody. Vyvěsila záměr pronájmu, jenže nikdo se nepřihlásil.

Místostarostka Sztefková tak zastupitelům na jejich dubnovém zasedání předložila směrnici pro nové využití Kavárny. „Bude sloužit pro menší společenské a kulturní akce obce a spolků, pronajímat si ji budou moci i firmy pro týmové akce, večírky, lidé pro soukromé oslavy. Vedle je menší bar, který mohou využít pro přípravu vlastního občerstvení,“ řekla. Zastupitelé zároveň se směrnicí schválili ceník za pronájem. Nová pravidla začala platit od počátku května.

„Po padesáti letech jsme zlikvidovali obecní hospodu,“ přišlo líto jednomu z občanů během jednání zastupitelstva. Své osobní pocity netají ani místostarostka. „Přece jen hospoda v obci sehrává i jistou společenskou roli. Je to smutné, že skončila. Škoda, že se nám nepodařilo najít provozovatele,“ řekla Třineckému hutníku. Nicméně, místní lidé a návštěvníci této malebné vesnice mají možnost navštívit v obci několik restaurací soukromých vlastníků.

Další zprávy z regionu