Obecní úřad se promění ve staveniště

Velká rekonstrukce čeká v následujících měsících budovu obecního úřadu v Řece. Získá nejen novou střechu, ale i prostory, ve kterých vznikne muzeum. Návštěvníci se pak budou moci porozhlédnout po okolí z opravené věžičky.

Lidé si na zastupitelstvu mohli prohlédnout dobové školní lavice. Foto: mr

Když přišli zastupitelé Řeky minulý týden na své zasedání, překvapil je pohled na starobylé školní lavice a další propriety, které se dnes ve třídách už nenacházejí. Obec se chystá na rekonstrukci a také na vznik nového muzea. To připomene, jak v dávných dobách vypadala školní třída. „Máme zde nejen ty lavice, ale i třeba počítadlo a další dobové předměty,“ podotkl starosta Řeky Tomáš Tomeczek. Ukázal i na staré promítačky, dobový hasicí přístroj nebo třeba nástěnnou mapu.

K samotné rekonstrukci poznamenal, že začne každým dnem. Pro občany obce je důležité, že provoz úřadu neovlivní. „Maximálně se může stát, že třeba budeme na chvíli bez proudu. Ale to budeme muset zvládnout,“ upozornil starosta.

S investiční akcí významnou měrou pomůže obci dotace z přeshraničního programu Interreg. Řeku totiž v minulosti oslovila partnerská slovenská obec Stará Bystrica s nabídkou spoluúčasti na programu Společná záchrana kulturního dědictví. Projektu se účastní i Vysoká nad Kysucou. Obě slovenské obce obnovily a zrekonstruovaly židovské hřbitovy.

Díky dotaci Řeka opraví nadstavbu obecního úřadu a střechu. Vzniknou zde nové prostory nad stávajícím sálem. Opravy se dočká i věžička, do které povedou točité schůdky. Průhledy nechá obec zasklít, takže sem budou moci chodit místní i turisté, aby se rozhlédli po okolí.

Obce získaly na tento projekt 921 tisíc eur. Pro Řeku je vyčleněno 500 tisíc eur, což je 85 procent celkových nákladů na rekonstrukci a vznik muzea. Zbytek doplatí ze svého. Hotovo by mělo být letos v listopadu.

Další zprávy z regionu