Obří jeřáb posadil nový most přes říčku

Velká podívaná se konala ve čtvrtek minulý týden v Bystřici. Obří jeřáb tam usazoval ocelovou konstrukci nového mostku přes říčku Hluchová, jenž tam od začátku května citelně scházel.

Položení lávky byla pěkně adrenalinová podívaná. Nakonec vše klaplo. Foto: mr

Radost budou mít místní lidé, kteří tamní lokalitu včetně lávky využívají k procházkám i sportovním výkonům.

Bylo přesně 8 hodin ráno, když velký jeřáb zvedl rameno, na které upevnili pracovníci ocelovou konstrukci mostu. Pomalu a trpělivě ji pak posadili na připravené základy. Nyní ji tam pečlivě přichytí, vybudují nájezdy a dřevěný povrch lávky.

A pokud vše půjde dobře, v červenci už po nové lávce projdou první lidé. Je to dobrá zpráva, protože původně měla být lávka hotová až koncem srpna. „A to je moc dobře, protože tato lokalita je velice hojně využívána sportovci, rekreanty, ale třeba maminkami s kočárky a dětmi na odrážedlech na kolech. O víkendu už to tady vypadá skoro jako na Václaváku,“ podotkl starosta Bystřice Roman Wróbel.

Lávka přes říčku se nachází kousek od restaurace Bowling. Její předchůdkyně fungovala až do letošního května, kdy ji obec nechala zbourat. „Byla opravdu v příšerném stavu. V minulosti totiž po ní přejížděla i auta, a to včetně těch nákladních. Jezdili přes ni dokonce i popeláři, a na takový provoz opravdu nebyla stavěná. Umístili jsme tam proto zábrany, aby na ni vozidla nemohla, ale statické posudky nakonec zrychlily celý záměr postavit nový mostek co možná nejdřív,“ vysvětlil starosta.

Obec už má s obdobnou stavbou zkušenosti. Obdobně totiž opravovala lávku pod evangelickým kostelem. Ale zatímco tam je rovina a stavba byla poměrně snadná, v tomto případě se pracovníci museli potýkat s náročnějším, členitým terénem a třeba i elektrickým vedením, kterému se musí vyhnout.

Nová lávka, stejně jako ta u kostela, bude sloužit jen pěším a cyklistům. Obec za ní zaplatí tři miliony korun.

Další zprávy z regionu