Obyvatele regionu rozběsnilo uzavírání poštovních poboček

Jako výbuch bomby zapůsobilo oznámení České pošty, že bude zavírat pobočky. V pátek zveřejnila seznam těch, které k 1. červenci ukončí provoz. V Třinci se lidem zvednul tlak zejména po zjištění, že jednou z nich má být i oblíbená pobočka v Tescu.

Oblíbená pošta v Tescu prozatím zrušena nebude. Foto: mr

Paní Emilie je sice z Nýdku, ale nakupovat jezdí do Třince a nejraději do Tesca. Je to proto, že si cestou vyřídí potřebné záležitosti. Často navštěvuje i poštu, která je ve vestibulu. „Víte, já si moc nerozumím s počítači, takže si vše potřebné vyřizuji osobně. Když jsem se teď od vás dozvěděla, že ji budou zavírat, dost mě to rozladilo. Jinými slovy, to snad nemůžou myslet ani vážně,“ rozzlobila se Emilie.

Podobně zareagovala i třicetiletá Aneta z Třince. „Je tady velké parkoviště, bezbariérový přístup, a hlavně vynikající otvírací doba. Člověk si nakoupí a pak skočí hned na poštu,“ vypočítala klady Aneta. Na druhou stranu se ale zamyslela i nad tím, kolikrát ona sama poštu ročně navštíví. To Milan z Čadce v tom má jasno: „Je to špatně, a ještě jednou špatně. Chodím sem minimálně dvakrát do týdne. Vyřizuji si tady spoustu věcí.“

Pět poboček naráz
V našem regionu se uzavření týká pěti poboček. Tři jsou v Třinci, a to na ulici Průmyslová, na Sosnové a v Tescu na Frýdecké. O dvě přijdou obyvatelé Českého Těšína, tam zanikne pošta na Slezské a Kysucké.

Vedení Třince ještě v pátek vydalo prohlášení, že s uzavřením poboček pošty v Třinci nesouhlasí a bude se bránit. „Rozhodnutí pošty o uzavření poboček jsme obdrželi v pátek 31. března. O tomto záměru nás předem nikdo neinformoval a ani jsme nebyli přizváni k nějaké konzultaci. Vztek a odpor lidí je na místě a rozumíme tomu,“ zdůraznila primátorka Třince Věra Palkovská.

Pokračovala, že jedna z navrhovaných poboček se nachází na největším třineckém sídlišti Sosna s více než třemi tisíci obyvateli, kteří by tak přišli o jedinou poštu.

„Trápí nás i zrušení pobočky na Frýdecké. Jde o velmi využívanou poštu v obchodním centru s dobrým přístupem pro občany, používaná je i vozíčkáři. Rozhodnutí zrušit tuto poštu, která je k dispozici každý den od 9 do 20 hodin, proto považujeme za velice nešťastné. Pokud to bude možné, budeme se tomu bránit, protože takové rozhodnutí jde proti lidem,“ zdůraznila v pátek Věra Palkovská.

V pondělí dodala, že se Třinec připojuje ke společnému nesouhlasnému prohlášení města a obcí a chce aktivně problém řešit. „Oslovíme přímo pana ministra Rakušana a chceme, aby s námi pošta o pobočkách jednala. Prioritou je, aby byla zachována pobočka v Tescu, a to z důvodu její dostupnosti, parkování a příznivé otvírací doby,“ doplnila primátorka s tím, že se už dnes, tedy ve středu, sejde s ředitelem České pošty Ostrava a bude s ním o rušení poboček pošt jednat.

Celý článek najdete v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu