Obyvatele Řeky potěší kvalitnější voda

Po letech bojů s majiteli pozemků i soudních pří se obec Řeka konečně pustila do velké rekonstrukce svého vodojemu. Obyvatelům tato akce přinese jednak kvalitnější vodu, ale také i její větší množství a stabilnější proud.

Obec Řeka pracuje na tom, aby tamní lidé měli dostatek kvalitní vody. Foto: obec

Vodojem se nachází v zadní části obce za velkým lyžařským vlekem. „Investiční akce se skládá z několika částí. Předně budeme mít nový vrt a jeho napojení na vodojem. Také se dočkáme modernější úpravny vody. Hotovo by mělo být do konce října,“ prohlásil starosta Řeky Tomáš Tomeczek.

Díky vrtu obecní vodovod posílí. Nebude se tak opakovat situace z předešlých letních měsíců, kdy místní obyvatelstvo sužovalo sucho a vody byl opravdu nedostatek. Díky nové úpravně vybavené moderními technologiemi bude také voda o poznání kvalitnější.

Modernizace vodojemu vyjde celkem na 6,8 milionu korun. Obci se však podařilo získat třímilionovou dotaci ze Státního fondu životního prostředí.

Zdražení je nezbytné
V současné době platí obyvatelé Řeky jednu z nejnižších částek za vodu v celém regionu, a to 18 korun za kubík. V nedalekých Smilovicích je to například 30 korun za kubík. Je to dáno tím, že obec má své vlastní vodní zdroje. „Na zastupitelstvu jsme ale už řešili, že tuto cenu budeme muset navýšit. Je to samozřejmě kvůli investicím, které jsme nyní do vodojemu vložili. I tak ale zůstane cena na velice slušné úrovni,“ dodal starosta.

Další zprávy z regionu