Obyvatele Řeky trápí hluk a prach z kamenolomu

Nesnesitelný hluk, otřesy a špinavá cesta. To vše podle obyvatel Řeky způsobují práce v tamním kamenolomu. Přišli si stěžovat na zasedání zastupitelů. Na jednání dorazil čelit jejich kritice ředitel společnosti Slezské kamenolomy.

Lidé přišli na zastupitelstvo diskutovat o kamenolomu. Foto: mr

Rušná diskuze se strhla v samém závěru programu zastupitelstva. „Začnu špinavou cestou. Je to neúnosné, v jakém stavu se komunikace kvůli lomu nachází. Když neprší, jsou to vrstvy prachu, za deště pak bláta,“ ozval se jeden z občanů. Dalším problémem je podle něj hluk, který vyvolává velké sbíjecí kladivo. „Buší kolikrát celý den. Začne patnáct minut po šesté ráno a bouchá do půl sedmé večer. Samostatnou kapitolou jsou pak odstřely. To se nám doslova třese dům,“ popisoval občan.

Ředitel společnosti Slezské kamenolomy Jakub Sajdl uvedl, že se nejprve musí vyhotovit hluková studie a na jejím základě firma začne situaci řešit. Obyvatelé Řeky oponovali, že měření hluku už proběhlo, ale tak, že když byly zapnuty měřicí přístroje, vypnuly se naopak stroje v kamenolomu. „Tak toto musím prověřit, a pokud je to skutečně tak, vyvodím z toho důsledky. Pochopte, je v našem zájmu mít zpracovanou kvalitní studii, na jejímž základě budeme investovat do ochranných opatření. Pokud mají být tyto investice smysluplné, potřebujeme pravdivá čísla,“ argumentoval ředitel.

Starosta Řeky Tomáš Tomeczek diskuzi ukončil s tím, že má společnost 14 dnů na to, aby sjednala aspoň částečně nápravu. „Pokud ne, svolám na obec jednání se všemi zúčastněnými a budeme věc dál řešit,“ řekl rozhodně.

Více si o tématu můžete přečíst v aktuálním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu