Obyvatelé Stříteže si stále stěžují na hluk

Necelý rok od zprovoznění dálničního úseku mezi Nebory a Třanovicemi si lidé ze Stříteže stále stěžují na hluk. Šíří se od aut projíždějících po nové čtyřproudové silnici, která obec rozdělila vedví. Obec proto koupila mobilní měřicí zařízení, které si na svá obydlí postupně instalovalo celkem osm obyvatel obce.

Protihlukové stěny prý odrážejí zvuk do kopců. Foto: tm

Podle starostky Michaely Porvisové ale naměřené hodnoty hraniční limity nepřekročily. „Lidé, kterých se tato záležitost týká, požádali, aby mohli změřit hluk vycházející od silnice ještě jednou. Tak jsme se dohodli, že měření zopakujeme. Lidé u svých domů a zahrad mezitím zjišťují, kde je hluk nejsilnější a kde umístí mobilní měřidlo,“ vysvětlila starostka.

Podle ní obtěžuje hluk místní obyvatele v místech směrem na Vělopolí poblíž kostela, která jsou výše položená. „Stěžovatelé tvrdí, že hluk tam byl paradoxně nižší, když ještě nebyly dokončeny protihlukové stěny. Po jejich dostavění se situace zhoršila. Dokonce prý je provoz na obchvatu slyšet až ve Vělopolí,“ říká starostka.

Přiznává, že výsledky měření, které proběhlo v minulých dvou měsících, neukazují, že by hluk od dálnice byl v některých místech nad povoleným limitem. Ten je v případě silniční dopravy 60 decibelů. Podle starostky pramení stížnosti z toho, že si lidé ještě na novou zvýšenou míru hluku vycházející od nové silnice, nezvykli. „Bude to tím, že byli zvyklí na klid, a teď ho nemají,“ řekla Porvisová.

Dodala, že u některých měření byly výsledky nadlimitní. Podle ní to ale mohlo být způsobeno třeba silnějším větrem. „Ta měřidla jsou velmi citlivá a někdy nabírají i hluk, který způsobuje silnější vítr,“ myslí si.
Hluk měří i ŘSD

Připomněla také, že měření úrovně hluku provádí rovněž Ředitelství silnic a dálnic, které nechalo novou silnici postavit. Řídí se tak svými zákonnými povinnostmi – měří hluk ve vytipovaných místech před zahájením stavby a poté po jejím uvedením do provozu.

První měření po dokončení stavby se dělalo loni na podzim, jeho jarní část dosud neskončila. Proto ŘSD dosud výsledky nezveřejnilo. „Výsledky měření hluku zatím nemáme k dispozici. Po obdržení dat budeme veřejnost informovat minimálně na síti X,“ řekl Miroslav Mazal, mluvčí Ředitelství sinic a dálnic.

Další zprávy z regionu