Ocitli se uprostřed války

S životem vojáků mušketýrů, kteří opevnění bránili, ale také uherských hajduků, kteří se je snažili zdolat, se o víkendu seznámili návštěvníci akce s názvem 30letá válka na Velké šanci.

Seržant Jurek se chystá vypálit z muškety. Foto: ba

Gorolské a turistické informační centrum (Gotic) v Mostech u Jablunkova na letní měsíce pro návštěvníky historického vojenského opevnění připravilo několik zajímavých akcí. První z nich byla 30letá válka na Velké šanci.

„Na jednom stanovišti si příchozí mohli sestavit modely Velké šance – ze 17. století a z 19. století. K vidění byl rovněž inženýrský stůl, pomocí kterého se v pevnosti zaměřovaly bastiony a valy. Další skupinka našeho spolku se věnovala prezentaci vojenského života. Nechyběly ani ukázky střelby. Je potřeba zdůraznit, že vypálit z muškety je mnohem nebezpečnější než z nějaké současné zbraně,“ podotkl předseda spolku Šance pro Šanci Jaroslav Rabajda.

Ve druhé polovině července se na Šancích uskuteční jedinečný historický a kulturní festival Šancefest, o měsíc později návštěvníci zažijí pevnost v době napoleonských válek a na začátku září se seznámí s rakouským dělostřelectvem z druhé poloviny 18. století.

Další zprávy z regionu