Odkanalizují lokalitu Karpentská a část Vendryně

Centrální kanalizace Bystřice bude zase o něco delší. Léta občané okrajové lokality u Karpentské křižovatky volali po kanalizaci. Teď se konečně dočkali. Na jaře odstartovaly práce na odkanalizování této části obce.

Pracuje se v poměrně úzkých uličkách. Foto: tm

„Řešili jsme několik možností, jak odkanalizování zdejší části vyřešit. Získali jsme i dotaci, ale náklady byly dost vysoké na počet ekvivalentních obyvatel, kteří tam bydlí,“ nastínil místostarosta Bystřice Marcel Čmiel. V Bystřici hledali i jinou alternativu, ve hře byly i domovní čistírny odpadních vod. „O ty bychom se ale jako obec nestarali, pouze bychom lidem finančně přispěli. Znalosti a zájem občanů provozovat DČOV jsou pro správnou funkci zařízení nezbytné. Kvůli technickým komplikacím, nepříliš vhodným dispozicím lokality a po konzultaci s odborníky byla schválena centrální kanalizace, ač je to dražší varianta,“ dodal místostarosta.

Nyní se tak staví 1 200 metrů kanalizace včetně jedné čerpací stanice. Napojit se bude moci 26 rodinných domů, což je asi 100 ekvivalentních obyvatel. „Hotovo má být do jara příštího roku. Ale byli bychom rádi, pokud by se firmě podařilo dílo dokončit ještě do letošní zimy. Jedná se o hlavníky, přípojky si lidé budou dělat sami a věříme, že se všichni napojí. Vyvážet žumpy je nejdražší způsob likvidace splašků a tato povinnost je již snadno kontrolovatelná,“ pokračoval Čmiel.

Více se dočtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu