Odpad se lidem prodražuje stále více

Další zdražování se hrne na obyvatele našeho regionu. Obce postupně jedna za druhou upravují nebo se chystají upravit vyhlášku o svozu odpadu. Jedno mají společné, růst poplatku.

V obci Řeka navyšují množství odpadu chataři a návštěvníci. Zákon na tento problém zatím nemyslí. Foto: mr

Cenu za svoz a likvidaci odpadů ovlivňuje řada faktorů. Rostou ceny pohonných hmot, zdražilo ukládání odpadů na skládce. A v neposlední řadě, obyvatelé produkují čím dál více odpadů. Velkým problémem zejména malých obcí jsou však navíc chataři. Obcím navyšují množství netříděného odpadu v popelnicích, přičemž za svoz platí nízké částky, které zdaleka nepokryjí náklady.

„Všechny obce, které mají v katastru více rekreačních chat, na to doplácí. Naši občané platí za svoz odpadu každý za svou osobu. Chataři hradí ale jednotnou částku za celý objekt. A teď si vezměte, že na víkend přijde na chatu třeba i osm lidí. Umíte si představit, kolik vyprodukují odpadu?“ položil řečnickou otázku starosta Řeky Tomáš Tomeczek.

Upozornil, že obce platí za odpady ve dvou sazbách. Pokud nepřekročí množství odpadu na jednoho občana v průměru 200 kg za rok, platí obec zlevněnou sazbu 500 korun za tunu. V případě, že lidé vyhazují více směsného odpadu, částka se navyšuje na 800 korun za tunu.

Například Řeka tak už nyní ví, že od září až do konce roku bude mít platbu za směsný odpad dražší. Zastupitelé se proto shodli na znění nové obecní vyhlášky, která lidem zvedne poplatek. „Dnes platí naši občané 680 korun za rok. Od nového roku by to mělo být 1000 korun,“ konstatoval Tomeczek.

Více si můžete přečíst v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu