Olše si s sebou postupně bere most na Bělé

Pouze vozidla do tří a půl tuny budou moci nově projíždět po mostě pod železničním viaduktem, který spojuje dvě lokality – jablunkovskou Bělou a Zomčiska v Návsí.

Na most pod viaduktem bude omezený vjezd. Foto: ba

Jednoproudový konzolovitý most pod železničním viaduktem je poměrně hodně vytížený. Neprojíždějí po něm pouze cyklisté či řidiči osobních aut, kteří si tudy krátí cestu z Návsí do Jablunkova (anebo opačně), ale také těžká technika, například domíchávače a zemědělské stroje.

„Když se v řece Olši po přívalových deštích zvedne voda, začne podemílat podloží pod konzolou. Kamenné podloží už je poškozené, ocelová konstrukce je ve vzduchu a visí pouze na konzole. Může se stát, že most se „odloupne“ od své konstrukce,“ vylíčil stav mostní konstrukce starosta Jablunkova Jiří Hamrozi.

Místem budou moci projíždět pouze vozidla do tří a půl tuny, na což bude motoristy upozorňovat dopravní značka. Ostatní řidiči budou moci poškozený most využívat pouze v případě, že si požádají o výjimku.

„Podle projektové dokumentace z roku 2019 by rekonstrukce mostu vyšla na 37 milionů korun. Bez dotačních prostředků není v našich silách most opravit. I po případné rekonstrukci bude most jednoproudový a bude mít stejnou šířku, protože nemůže zasahovat do koryta řeky,“ dodal starosta Jablunkova Jiří Hamrozi.

Další zprávy z regionu