Opevnění Šance se stalo turistickým skvostem

Historické vojenské opevnění Šance v Mostech u Jablunkova získalo prvenství v soutěži Ceny cestovního ruchu. Ovládlo kategorii Designový či architektonický skvost. Druhé místo v kategorii Nejoblíbenější cyklostezka, cyklotraily či běžecká trasa obsadila cyklostezka Olza – Olše.

Letecký snímek ukazuje jedinečnost mosteckého opevnění. Foto: MSK

Na výjimečná místa, osobnosti i počiny v regionu upozorňují Ceny cestovního ruchu Severní Moravy, které se vyhlašovaly už počtvrté. „Náš region oplývá zajímavými a oblíbenými místy. Moc si vážíme přízně návštěvníků ve vyhledávaných turistických oblastech, v kraji ale máme spoustu dalších míst, která mají turistům co nabídnout a občas jsou ve stínu známých památek,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška.

Vítěze zbývajících tří kategorií určila svým hlasováním na webových stránkách soutěže Ceny cestovního ruchu veřejnost. Nejoblíbenějším ubytovacím zařízením lidé zvolili Penzion Jurášek, v kategorii cyklostezka, traily či běžecká trasa přiřkli vítězství Bike Parku Kopřivná a jako designový či architektonický skvost vybrali opevnění Šance v Mostech u Jablunkova.

„V našem kraji je obrovské množství atrakcí. Už jen to, že jsme se dostali mezi pět nominovaných, jsem vnímala jako obrovský úspěch. Vítězství je báječné. Skvělá zpráva nejen pro Mosty, ale i pro Těšínské Slezsko je, že naše atrakce se dostala do povědomí lidí z celého kraje. Děkujeme našim předkům, že ji před 400 lety postavili. V opevnění pořádáme řadu akcí, těší mě, že jsme vnímáni, že návštěvníci o nás vědí,“ řekla vedoucí GOTIC Alena Kolčárková.

Odborníci z oblasti turismu rozhodli o tom, že nejlepším počinem loňského roku se stal Národní geopark Krajina břidlice. Zvolili rovněž osobnost Severní Moravy, kterou se stal architekt Josef Pleskot, jenž se podílel mimo jiné na změně Dolních Vítkovic.

Další zprávy z regionu