Opevnění Velká šance přibližuje kniha i výstava

Šance v Mostech u Jablunkova – Obrana slezské hranice v průběhu staletí je název knihy, kterou uplynulý čtvrtek v Dřevěnce na Fojtství v Mostech u Jablunkova při vernisáži stejnojmenné výstavy prezentoval její autor Martin Krůl.

Autorem publikace je historik Muzea Těšínska Martin Krůl. Foto: ba

Kniha i panelová výstava přibližují Velkou šanci – centrální pevnost celého systému, vybudovanou na obranu slezské hranice.

„Snahou publikace je přiblížit široké veřejnosti přístupnou formou dějiny tohoto unikátního polního opevnění. Je řazena od obecného ke konkrétnímu, to znamená od významných historických událostí až po jejich vliv na hranice a jejich okolí,“ sdělil historik Muzea Těšínska Martin Krůl, který je autorem publikace.

Dodal, že pro větší přehlednost je text členěn do kratších hlavních oddílů, které doplňují vedlejší texty vysvětlující některé pojmy. Součástí knihy jsou i krátké medailonky významných osobností své doby, které měly vliv na osud šancí. Textovou část doplňuje bohatý ikonografický materiál, mapy, fotografie a vizualizace.

Panelová výstava, která je výtahem z publikace, bude k vidění do 8. října. Expozici doplňuje dřevěná maketa šancí, kterou vytvořil místní řezbář Pavel Kufa, a historické nářadí. Pozornost příchozích poutá zejména dioptr – starobylý přístroj na měření úhlů používaný při přenášení plánů do terénu.

Po slavnostním zahájení výstavy v místní Dřevěnce, kterého se zúčastnili mimo jiné i představitelé Muzea Těšínska či neziskové organizace Šance pro Šanci, začal prodej publikace, kterou zájemcům podepisoval Martin Krůl. „Turistů navštěvujících Velkou šanci rapidně přibývá. Do rukou se jim dostane výborný průvodce, který se brzy objeví také v polském vydání,“ podotkl starosta Mostů u Jablunkova Ondřej Niedoba.

Další zprávy z regionu