Oprava výtahu na vlakové zastávce se může protáhnout

Smůlu měla žena o berlích, která chtěla na konci března cestovat vlakem z Hrádku. Do podchodu pod železničním koridorem a průjezdem obcí sice sjela výtahem, ovšem na nástupiště se nedostala – výtah nefungoval.

Nápis hovoří jasnou řečí. Foto: tm

„Paradoxně téměř najednou přestaly jezdit oba výtahy, které vedou z podchodu každý na jedno z nástupišť. V provozu byl jen třetí, který ústí u krajské silnice v centru obce,“ řekl starosta Hrádku Robert Borski a doplnil, že dva nepojízdné výtahy patří Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), o třetí se starají Hrádečtí.

To, že se výtahy porouchaly, se může stát, starostu ovšem překvapil následný postoj SŽDC. „Ač byla porucha hlášena již v březnu, bylo mi řečeno, že o poruše ví a během dubna ji opraví,“ pozastavoval se starosta. „Lidé na vozíku či zmíněná žena chodící o berlích mají v podobných případech prostě smůlu,“ dodal.

Opravy výtahů jsou u Oblastního ředitelství SŽDC Ostrava řešeny podle jejich mluvčího Marka Illiaše odborně způsobilou dodavatelskou firmou na základě uzavřené rámcové smlouvy. „Ihned po diagnostice poruchy je dodavatel vyzván k odstranění. V některých případech se může oprava protáhnout na několik dní,“ řekl Illiaš a prozradil zejména tyto důvody. „Výtah je poměrně složité technologické zařízení, jehož bezpečný provoz řeší přísné bezpečnostní předpisy. Při poruše výtahu je vždy nutno provést komplexní diagnostiku pohonu a řídicího systému výtahu,“ nastínil mluvčí a pokračoval, že originální náhradní díly jsou vesměs zahraniční produkce. „I při propracované logistice výrobce je možné, že příslušný díl obdrží servisní organizace opravdu až v řádu dní,“ uzavřel Illiaš.

Další zprávy z regionu