Opravený kulturní dům řídí počítač

Rozsáhlá rekonstrukce bocanovického kulturního domu je minulostí. Ač ještě chybí odstranit drobné dodělávky, novotou vonící budova, jejíž ovládání je řízeno počítačem, již slouží veřejnosti. Obec přijímá první objednávky na jeho pronájem.

Slavnostní otevření kulturního domu. Foto: obec

Kulturní dům, který se změnil k nepoznání, je multifunkční. Nechybí kuchyňské zázemí a ozdobou je balkon pod střechou. Připraven je na plesy, divadelní představení a podobně.

„Uvažujme i o lehkém sportovním vyžití pro naše občany, například na lekce jógy či nenáročné cvičení, abychom sál nezničili,“ vysvětlil starosta Bocanovic Martin Paduch.

V Bocanovicích se při opravě snažili držet rozpočtu, ač museli navíc v sále položit nové parkety. Na jiných věcech naopak ušetřili. „Energeticky a designově je budova úplně někde jinde, navíc jsme navýšili její kapacitu. Kulturní dům nyní ladí s nedalekou školkou a obecním úřadem, což bylo naším cílem,“ podotkl starosta, který si nejvíce cení, že v rekonstruovaném zařízení je vše je řízené počítači, a to včetně odečtů energií.

„Technika nám řídí vytápění budovy, otevírání, zavíraní a stínění oken, osvětlení a další. Samozřejmě lze zvládnout tuto činnost i manuálně, ale primárně vše řídí počítač,“ nastínil Martin Paduch.

Náklady na rekonstrukci byly vyčísleny na 20 milionů korun, přičemž obci pomohly dotační peníze. Dotaci ve výši sedm a půl milionů dostala z ministerstva pro místní rozvoj a téměř tři miliony korun z ministerstva životního prostředí z Operačního programu Životní prostředí 2021- 2027, který je spolufinancován Evropskou unií.

Další zprávy z regionu