Oslavy 90 let města Třince vrcholí, součástí je MajDay

Spousta sportu pro malé i velké, Festival pohybu, hodně hudby a zábavy. To vše přinese letošní MajDay. Koná se už tuto sobotu a pobavit se může každý bez ohledu na věk či pohlaví. Hlavní je, nesedět doma a přijít!

MajDay přináší skvělé chvíle pro závodníky i diváky. Foto: archiv

Město Třinec má tento rok devadesát let a součástí celoroční série různých oslav je i MajDay. Akce se konala vždy ve Vendryni a tam se také příští rok vrátí. Letos to je ale jiné. Uskuteční se zcela mimořádně na třineckém městském stadionu STaRS. Krom samotného závodu přinese spoustu netradiční zábavy pro všechny věkové skupiny.

MajDay se koná v sobotu 14. srpna od 10 hodin, kdy odstartuje legendární závod. V pozdním odpoledni až do nočních hodin se pak lidé budou bavit u dvou hudebních scén. Třinec už tuto sobotu slaví své kulatiny sportem i kulturou. Po ukončení závodů MajDay se mohou návštěvníci těšit na neotřelá hudební uskupení, která budou hrát až do pozdních nočních hodin.

Na Scéně Trisia vystoupí od 18.30 hodin punk-rockoví Maniac, autor nestárnoucích hitů Jan Kalousek a autoři současné hymny českých olympioniků – Paulie Garand & Kenny Rough. Scéna Maja bude patřit držitelům letošních Cen Anděl za videoklip roku Bert and Friends a holandskému art-popovému tanečnímu seskupení Ciao Lucifer. Říká se o něm, že neopouští pódium, dokud všichni netančí.

Primátorka Třince Věra Palkovská upozornila, že samotný závod povede také ulicemi Třince, proto by lidé měli počítat s dopravními omezeními. „Prosím tedy naše obyvatele o shovívavost, stejně tak i večer, kdy areál STaRSu rozezvučí koncerty,“ dodala.

MajDay je stále otevřený
Ještě krátce před vypuknutím MajDay ještě není zaplněná kapacita běžeckého závodu s překážkami. V omezené míře se můžou zájemci ještě zaregistrovat i na místě.

„Trasa je skvělá. I když se poběží městem (okruh začíná a končí na městském stadionu, povede přes lesopark, centrum města až na Jahodnou a zpátky), tak opět nebude chybět bláto a spousta vody. Část povede přes Olši, která má teď správnou hloubku i teplotu. Bude to opět parádní zážitek,“ uvedl za organizátory Tomáš Sedláček.

MajDay se letos výjimečně přesunul z Vendryně do Třince. „Vážím si, že nám město, které je spolupořadatelem závodu, vyšlo neskutečně vstříc. Umožnilo závodníkům přístup na místa, kterou jsou jinak zapovězená. Například fontána na náměstí. Ve srovnání s předchozími roky ale nejsou překážky a trať tak náročné,“ dodal.

Věří, že divácká kulisa bude bouřlivější než v minulých letech. „Další změnou pak je, že během závodu bude hrát na dolním i horním náměstí v Třinci hudba. Bude to show,“ pokračoval Sedláček. „Jen nás mrzí, že pár dnů před startem padla účast Lukáše Krpálka. Intenzivně teď za něj sháníme náhradu,“ podotkl.

Součástí MajDay, který se koná 14. srpna, bude celodenní sportovní veletrh – Festival pohybu, na kterém se představí přes třicet oddílů a skupin. Cílem je opět nastartovat sportování dětí a ukázat jim, kde a jak mohou smysluplně trávit volný čas. Z řad třineckých hokejistů se akce zúčastní bratři Ondřej a Michal Kovařčíkovi.

Další zprávy z regionu