Otužilci dovádějí v Kostkově

Teprve až s příchodem zimního počasí dostala letošní otužilecká sezona ty správné grády. V Kostkově v Návsí se v neděli před polednem, kdy voda i vzduch měly shodně nula stupňů, si v místním potoce dopřálo koupel 13 otužilců.

Prostě pohoda - jako vždy. Foto: ba

Jednou z několika otužileckých skupinek našeho regionu jsou Ponořiči. Do Kostkova, kde se vykoupali ve stejnojmenném potoce vedle místní restaurace, zavítali poprvé. „Rybník byl pokrytý ledem, takže jsme si nezaplavali. Koupali jsme se v nátoce. Bylo to výborné, jako vždycky,“ řekl Antonín Martynek.

Ve vodě, která měla podle velkého teploměru nula stupňů, vydržel šest minut. Ještě déle si ledovou lázeň dopřával jeho parťák Konrád Czyž. „Netrháme žádné rekordy, ve vodě jsme dlouho podle toho, jak se cítíme,“ upřesnil Martynek.

Ponořiči se nejčastěji noří do Tyrky, občas si vyberou jiný vodní tok. Jedou prakticky bez přestávky, scházeli se i v létě.  „Tehdy měla voda třináct až patnáct stupňů, během podzimu asi kolem desíti. Ještě nedávno měla dva až čtyři stupně, ale teď s příchodem zimního počasí to má ty správné grády,“ rozloučil se Antonín Martynek a následoval své parťáky do sauny.

Koupání v rybníce na potoce Kostkov je letošní novinkou. „Vloni jsme to zkusili ve Frýdku-Místku, letos se otužujeme pravidelně, asi dvakrát týdně několik minut. Začali jsme v říjnu, v listopadu jsme zavedli koupání pro veřejnost. Ve středy chodíme do vody v 15 hodin, v soboty v deset. Lidí přibývá čím dál více,“ řekl Jan Vítek, který je šéfkuchařem v místním penzionu. Pozoruje na sobě, že otužování má na jeho tělo blahodárný vliv. „Člověk se cítí mnohem lépe. Otužování neprospívá pouze zdraví, ale také psychice. V kuchyni jsem pak takový klidnější,“ dodal Vítek.

Další zprávy z regionu