Otužilci oslavili svátek Tří králů ponorem v Belku

Teplota vzduchu v pondělí odpoledne byla 0,8 stupně, voda měla jen 0,4 stupně. Čtyřem desítkám otužilců to však nevadilo, v rámci Tříkrálového ponoru si v hrádecké lokalitě Belko dopřáli koupání v Olši.

Dopřáli si tříkrálovou koupel. Foto: ba

Pondělí, krátce před 15. hodinou. Do Belka se trousí skupinky lidí s ručníky a karimatkami. „Vítám vás všechny v nejkrásnějším místě Hrádku,“ bere si slovo starosta obce Robert Borski. „Vloni vlezla do vody šestice otužilců, letos vás dorazilo mnohem více. Snad se z toho stane nová tradice,“ říká a upozorňuje, že všichni vstoupí do řeky na vlastní nebezpečí.

Několik minut nato se v Olši čvachtá přes čtyřicet lidí. Někteří vydrží ve vodě několik desítek vteřin, jiní pár minut. „Vloni jsem slíbil, že vlezu do řeky po kolena, a tak jdu na věc. Není to zas tak hrozné,“ usmívá se Borski. Ponoří se za rok celý? „Uvidíme, musel bych trénovat. Posunu to dál, vlezu do vody po pás,“ dává si předsevzetí.

To dvojice z týmu Ponořičů Martin Činčala ze Stříteže a Antonín Martynek z Hrádku je roztrénována až až. „Koupali jsme se i včera, takže dnes to bylo docela drsné. Včera jsem se tolik neklepal,“ přiznává Antonín Martynek a usrkává teplý čaj.

Stejně vhánějí teplo do těla i ostatní. Všechny hřeje pocit, že udělali něco prospěšného pro zdraví. „Za rok přijdeme znovu,“ mají jasno.

Další zprávy z regionu