Pacienti nemocnice zažívají tradiční Velikonoce

Nemocnice Agel Český Těšín nachystala velikonoční atmosféru. Tamní prostory ožily jarní výzdobou a pacienty a klienty potěšili studenti Agel Střední zdravotnické školy, kteří za nimi přišli s pomlázkou a přáním.

Velikonoce dorazily i do nemocnice. Pacientům se moc líbí. Foto: Agel

Pacienti českotěšínské nemocnice ani letos nepřišli o atmosféru velikonočních svátků. Prostory areálu nemocnice zdobí hyacinty, macešky a narcisy. Ochuzeny nebyly ani vnitřní prostory, které zaměstnanci vyzdobili větvemi zlatého deště a netrpělivě už čekají na otevření poupátek žlutých květů.

Studenti potěšili pacienty velikonoční nadílkou. Foto: Agel

Za přísného hygienického režimu vyráběli klienti sociální služby spolu se sestřičkami klasickou velikonoční dekorace. Nechybělo malování vajíček nebo vystřihování velikonočních zajíčků, které zdobí rámy a obrazy na pokojích klientů. „Už je to hodně let, co jsme s dcerou společně zdobily vajíčka a tvořily velikonoční ozdoby,“ pousmála se Aurelie, klientka Sociální služby, která také zavzpomínala na různé techniky zdobení.

Velikonoční atmosféra se neprojevila jen na výzdobě a společných aktivitách, ale také na jídelníčku všech pacientů. „Kuchyně naší nemocnice dodržuje tradice svatého týdne. Na středu připravila pacientům velikonoční nádivku a na zelený čtvrtek pórkovou polévku. V pátek je dle tradic připraveno odlehčené jídlo, u nás to je koprová omáčka a květákový mozeček. V neděli si pacienti pochutnají na tradičním mazanci ke snídani,“ přiblížila členka představenstva Nemocnice Agel Český Těšín Alice Ručková.

Senioři se s radostí pustili do malování vajíček. Foto: Agel

Atmosféru Velikonoc podpořili také žáci třetího ročníku Agel Střední zdravotnické školy, kteří v rámci měsíční souvislé praxe, kterou v nemocnici vykonávají, přišli navštívit pacienty a klienty nemocnice. Do akce s názvem Velikonoční přání seniorům se zapojili tři chlapci a dvě dívky. Ti chodili za pacienty s pomlázkou a rozdávali jim velikonoční přáníčka a perníčky, které dodala Mateřská škola Akátová.

„Akce Velikonoční přání seniorům je jedna z řady aktivit, které se v nemocnici organizují a my jako škola v rámci dlouhodobé a výborné spolupráce se pravidelně těchto akcí účastníme,“ podotkla zástupkyně ředitele školy Karin Delongová.

Je velmi ráda, že tato spolupráce funguje a žáci mohou poznávat nemocniční prostředí a personál i během těchto aktivit. Právě při nich se zdokonalují v komunikačních technikách a dovednostech, a hlavně se učí nejenom naslouchat, ale vhodně mezigeneračně komunikovat se seniory, což není vždy pro mladé lidi jednoduché. „Účast na akcích v nemocnici je mezi žáky velmi oblíbená a jedná se o příjemné zpestření nejenom pro ně, ale hlavně pro pacienty a personál nemocnice,“ dodala Karin Delongová.

Klienti Sociální služby byli touto milou aktivitou žáku velmi překvapení a potěšení. Vzhledem k epidemiologické situaci, která nepovoluje v nemocnici návštěvy, byla velikonoční nadílka velmi příjemná a zlepšila všem zúčastněným náladu.

Další zprávy z regionu