Papoušek Vendulka zaměstnal hasiče

Konec minulého týdne byl ve znamení ptáků. Hasiči z našeho kraje pomáhali zachránit rorýse, holuba a papouška. Všechny operace byly naštěstí úspěšné a opeřenci své nesnáze ve zdraví přežili.

Vendulka si udělala výlet. Domů jí ale museli pomoct hasiči. Foto: HZS MSK

V Havířově se pod střechou ve větrací šachtě zasekl rorýs. V Krnově zase ve ventilačním otvoru domu uvízl holub. A konečně v Třinci muži, kteří povětšinou bojují s plameny či následky dopravních nehod, podávali pomocnou ruku žakovi, papoušku šedému. „Před osmou hodinou večerní vyjela naše jednotka ze stanice Třinec do místní části Lyžbice. Žako seděl na vysoké bříze, asi 15 metrů vysoko, a odmítal se vrátit do náručí majitelky,“ popisoval mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Nebylo to ale úplně snadné. Při příjezdu hasičů do míst, kam by se stejně hasičská výšková technika nedostala, přeskakoval papoušek z koruny jednoho stromu na několik dalších.

„Hasiči se ho proto pokoušeli dostat níže pomocí jemného kropení vodou shora, použili k jeho ulovení i vysouvací žebřík norbas. Zhruba po půlhodině a několika pokusech nakonec žako, slyšící na jméno Vendulka, zaletěl na balkon nedalekého obytného domu. Tam si pro něj došla jeho chovatelka, a už ho nepustila,“ oddychl si mluvčí.

Další zprávy z regionu