Paraglidista skončil na stromě, bez záchranáře by neslezl

Na stromě ve výšce třiceti metrů nad zemí skončil v pondělí odpoledne paraglidista. Sundat ho musel až horský záchranář. Pomohlo mu, že měl sportovec u sebe záložní šňůru.

Bez záložní šňůry by se k paraglidistovi záchranář nedostal. Foto: Horská služba Beskydy

Nehoda se stala pod Velkým Javorovým. „Paraglidistu ve středním věku podle jeho slov krátce po startu oslnilo slunce, zamotaly se mu řídící šňůry padáku a skončil v koruně statného buku,“ popsal zasahující člen Horské služby Beskydy Marcel Svoboda.

Pád se naštěstí obešel bez zranění, ale pilot neměl šanci se sám ze stromu dostat dolů. „Jak jsem zjistil po příjezdu na místo, nebylo možné bez jištění k uvízlému muži vystoupat, takže jsem chtěl přivolat dalšího kolegu. Naštěstí měl paraglidista u sebe záložní šňůru, kterou ke mně spustil a pak vytáhl k sobě a zajistil pro mne lezecké lano,“ upřesnil Svoboda.

Dostat se z třicetimetrové výšky bylo náročné. Foto: Horská služba Beskydy

Záchranář pak paraglidistu vyprostil z padákového postroje a šetrně jej pomocí lanové techniky spustil na zem.

„Registrujeme značné množství paraglidistů, ostatně počasí tomu přeje. Nicméně by si měli všichni uvědomit, že dodržování bezpečnostních pravidel je nutné vždy a oslnění sluncem se může přihodit kdykoliv,“ apeloval náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský a doporučil všem, aby ve výbavě pro let měli vždy záložní šňůru, která pak záchranářům pomůže.

Další zprávy z regionu