Park nabídne odpočinek u vody

Součástí květnového zasedání zastupitelů Vělopolí byla i veřejná debata o podobě nového parčíku, který by měl vzniknout hned vedle úřadu. A to díky revitalizaci stávající odpočinkové a sportovní zóny.

Lidé měli možnost vidět, jak by parčík mohl vypadat. Vizuál: obec

„Ve hře byly dvě varianty, ale my se přikláníme k té, kde máme šanci získat dotaci díky zadržování vody v krajině. Hrubý odhad revitalizace je 10 milionů korun, přičemž dotace činí 85 procent uznatelných nákladů,“ představil projekt starosta Tomáš Grohmann. Jak dále řekl, součástí projektu je molo přes jezírko, které může sloužit jako pódium, altán, hřiště pro děti či workoutové hřiště.

„Stávající asfaltové hřiště bude mít nový povrch, který bude absorbovat vodu, chodníky budou z mlatu. Zrekonstruované místo bychom využívali i při pořádání obecních akcí,“ doplnil starosta.

„A co sociální zařízení?“ ptal se jeden z občanů. „Při větších akcích dovezeme mobilní WC. Jinak je možnost využívat toalety na obci. Ale můžeme popřemýšlet o nějakém druhu toalet, které by byly přímo v areálu, aby je měli sportovci po ruce,“ reagoval starosta.

„Uvažujete o oplocení rybníku, aby do něj nespadly děti?“ tázala se žena. „Břehy rybníku, který bude vyčištěn, plánujeme osadit keři, které nejen zamezí přístupu dětí k rybníku,“ vysvětlil Grohmann. Ohledně oplocení padla i další otázka, a to kvůli ochraně dřevin před zvěří v zimním období. „To je dobrá připomínka, kterou se budeme zabývat,“ odvětil starosta.

Přítomná veřejnost měla rovněž obavy, aby nový areál někdo neponičil. „Obecní majetek si budeme určitě chtít chránit. Čeká mě schůzka ohledně kamerového zabezpečení místa,“ vysvětlil Grohmann, jenž zároveň zdůraznil, že obec do celé akce půjde, pokud uspěje s žádostí o dotaci.

„Ale vzhledem k projektu by to mohlo vyjít. A když vše dobře dopadne, v příštím roce se můžeme pustit do revitalizace,“ uzavřel starosta.

Další zprávy z regionu