Park v Masarykových sadech se dočká nových dřevin

Park v Masarykových sadech nacházející se v městské památkové zóně bude brzy pro občany i návštěvníky Českého Těšína ještě atraktivnější. Široká veřejnost a žáci základních škol v něm na podzim vysadí 60 dřevin.

Park v Masarykových sadech bude atraktivnější. Foto: ba

Park v Masarykových sadech o rozloze téměř dva a půl hektaru, který je volně přístupný, se nachází v městské památkové zóně. Jedná se o druhý nejstarší park v Českém Těšíně, obklopují ho významné historické budovy. V roce 2010 park prošel revitalizací po větrné smršti, která o několik let dříve poškodila původní porost. Park ozvláštnilo a moderní dětské hřiště vytvořené v umělé prohlubenině.

V současné době se v areálu parku nachází kolem 150 kusů dřevin, 42 nových kusů bylo dosázeno před pěti lety. „I navzdory tomu je řada z nich v poslední fázi života. Keřové patro v parku je zanedbatelné,“ poukázala projektová manažerka specializující se na výsadbu zeleně Markéta Vyvlečková.

Jak dále řekla, severní hranici parku tvoří nízké živé ploty, půdopokryvné keře se pak nacházejí kolem pomníků u kostela Nejsvětějšího srdce Ježíšova a další keřové výsadby ohraničují dětské hřiště.

„Cílem projektu je výsadba a doplnění stávajícího porostu. Počítá se s výsadbou 61 kusů dřevin. Všechny stromy jsou navrženy do volných míst, do v blízkosti stárnoucích stromů a zároveň doplňují historickou lipovou alej. Sortiment dřevin vychází hlavně z našich domácích druhů a respektuje dané stanovištní podmínky,“ pokračovala Vyvlečková.

Výsadba, na kterou město získalo dotaci ve výši 250 tisíc korun ze Státního fondu životního prostředí, by měla probíhat od září do konce listopadu letošního roku. Do sázení stromů se zapojí žáci českotěšínských škol i široká veřejnost.

„Realizace projektu přispěje ke zlepšení životního prostředí ve městě Český Těšín. Díky výsadbě nových stromů dojde ke zkvalitnění veřejného prostoru, který zvýší zájem občanů o životní prostředí a stane se dostupným a atraktivním místem,“ řekl místostarosta Českého Těšína Tomáš Pavelek.

Další zprávy z regionu