Parkovné vyvolalo u lidí vlnu nevole

Dvacet korun za hodinu a půlhodina parkování zdarma. Město Třinec od října zpoplatňuje stání na některých parkovištích v centru. Mnozí lidé záměr kritizují. Radní se ale brání,  se tím uvolní místa v centru pro krátkodobé stání.

Parkovací automaty se už lidé naučili ovládat. Foto: mr

Sotva začalo město instalovat automaty na zakoupení parkovacích lístků, vzedmula se mezi mnoha obyvateli hutnické metropole vlna nevole. „Máme tady zavedené parkovací hodiny. To nestačí? Proč musí město vydělávat na nás občanech za každou cenu?“ ptá se popuzeně jeden z místních řidičů v rozsáhlé diskuzi na sociálních sítích. Další přispěvatelé argumentují, že vždy nakonec místo na parkování i v centru najdou a opatření jen zbytečně provětrá jejich peněženky.

Platit za parkování začnou lidé od 1. října na náměstí T. G. Masaryka a přilehlých částech ulic Palackého a Komenského a na náměstí Míru. Rozhodla o tom rada města na svém zasedání v pondělí 23. srpna, ale už minulý rok o tom hovořilo vedení hutnické metropole na on-line konferenci, která se zabývala koncepcí parkování v Třinci.

„Cílem zpoplatnění je samozřejmě dosáhnout toho, aby se v centru uvolnila parkovací místa a lidé si mohli vyřídit své záležitosti a odjet,“ vysvětluje náměstek primátorky Ivo Kaleta. Dodává, že město na parkovném nechce a ani nemůže vydělávat, protože to by musely být ceny za parkování nastaveny úplně jinak.

Již brzy tak řidiči na vybraných místech zaplatí 20 korun za každou započatou hodinu, přičemž první půlhodina bude zdarma. Parkovací doba bude platit od pondělí do pátku v čase od 8 do 17 hodin a v sobotu od 8 do 12 hodin. V neděli a ve dnech státních svátků se parkovné neplatí.

Více si můžete přečíst v aktuálním Třineckém hutníku. 

Další zprávy z regionu