Parta studentů opět darovala krev

Překonali strach, obavy a pohodlnost a dokázali, že jim nejsou lhostejné osudy ostatních lidí. Parta žáků ze Střední oborné školy Třineckých železáren (SOŠ TŽ) vyrazila spolu se svými učiteli do Nemocnice Třinec na tamní hematologicko-transfuzní oddělení. Cílem bylo darovat krev.

Prvodárci si vyslechli přednášku o tom, jak se mají před samotným odběrem chovat. Foto: škola

Mnozí už tak učinili vícekrát a už nyní se dá říct, že se jedná o pravidelné dárce. Další došli v pátek poprvé. „A jak akce probíhala? Na prvním místě byla registrace dárců, následně odběr malého množství krve pro základní vyšetření. Prvodárci měli následnou přednášku na téma, jak se správně má dárce chovat. Následně pak každý podstoupil vyšetření u lékaře. Pokud bylo vše v pořádku, mohl pokračovat na samotný odběr. Zdravotnice vzala 400 ml prvodárcům a 500 ml těm, kteří už nějaký ten odběr mají za sebou,“ popsal učitel žáků Martin Svoboda.

Věří, že ti žáci, kteří darovali svou krev v pátek poprvé, tak budou činit pravidelně i nadále. „Všem děkuju za odvahu. Zaslouží si velkou pochvalu, jsou příkladem pro ostatní,“ dodal učitel.

Samotní žáci se shodli v tom, že je dárcovství těší hlavně proto, že pomáhají ostatním lidem. „Nemám problém s jehlou, nebojím se samotného odběru, takže nevidím důvod, proč bych neměl svou krev darovat,“ podotkl například Sebastian. Jeho kamarád Dominik jej doplnil: „To, že nejdeme jeden den do školy, je taky fajn. Ale daleko důležitější je poskytnout svou krev těm, co ji zrovna potřebují. I mí rodiče mě v tom podpořili, a proto tady dnes jsem.“ Oba žáci přišli darovat svou krev poprvé.

Zato jejich spolužák Šimon prohlásil, že už je to jeho čtvrtý odběr. „Sám jsem transfuzi ještě nikdy nepotřeboval, ale umím si představit, že by se tak mohlo stát. Pocit, že tímto pomáháme ostatním, je skvělý,“ míní Šimon. Podobně to vnímá i Daniel. „Jednou mi odmítli vzít krev kvůli tetování, takže mám za sebou dva odběry a dnes je to potřetí. A pocit? Skvělý, doporučuji ho všem,“ usmál se.

Další zprávy z regionu