Patrioty z našeho regionu přijal v Lánech prezident republiky s manželkou

Téměř 150 lokálních patriotů, hybatelů veřejného života ze všech koutů republiky hostil 17. července prezidentský pár v Lánech. Pozvání prezidenta Petra Pavla a první dámy Evy Pavlové se dostalo také několika osobnostem veřejného a kulturního života z regionu.

Setkání v Lánech. Marika Zadembská z Knihovny Třinec. Foto: archiv Mariky Zadembské

Všichni oslovení se při hodnocení návštěvy a dojmů ze setkání s hlavou státu shodli, že to byla velmi příjemná a motivační návštěva. Z Lán si odvezli jen ty nejlepší dojmy, pozitivní zážitky a milé zjištění, že jejich činnost někdo sleduje, zajímá ho a fandí jejich snažení.

„Velmi si toho pozvání vážím. Je to vzpomínka, kterou si uchovám, a ještě dlouho z ní budu čerpat,“ svěřila se Marika Zadembská, zakladatelka a ředitelka třineckého čtenářského festivalu ČteFesT.

Nejen ona, ale všechny oslovené dámy zmínily to, že je pan prezident překvapil tím, jak každého jednotlivého hosta pozorně poslouchal.

„Každý z nás se mu mohl krátce představit a přiblížit, co dělá. Času bylo málo, ale stihla jsem mu říci alespoň pár vět o naší knihovně a festivalu ČteFesT,“ vzpomíná knihovnice.

Podle ní bylo obohacující poslouchat, co lidé dokáží, když mají vůli, chuť a energii a chtějí měnit místo, kde žijí. „Odvezla jsem si z toho setkání mnoho zajímavých kontaktů na lidi, se kterými bych ráda v budoucnu spolupracovala i místa, která bych chtěla brzy navštívit,“ prozradila Marika Zadembská.

Také Evu Katrušákovou, zakladatelku a ředitelku společnosti Celé Česko čte dětem pozvání na setkání s prezidentem velmi potěšilo.

„Je to čest nejen pro mě, ale pro celý tým Celé Česko čte dětem a všechny, kteří se od roku 2006 zasloužili o rozvoj této iniciativy. Bylo to velmi milé neformální setkání se zajímavými a inspirativními lidmi. Prezidentský pár každého z nás osobně pozdravil a s každým prohodil pár vět. Uvědomila jsem si, že naposledy jsem takto neformálně mluvila s Václavem Havlem, který převzal záštitu nad kampaní Celé Česko čte dětem. Zcela spontánně jsem se zeptala i současného prezidenta a jeho manželky, zda by nechtěli přijít, jako kdysi manželé Havlovi, číst dětem,“ vypráví Katrušáková.

Velmi se jí prý líbila prezidentova přímluva k jeho hostům.

„Věřím, že dnešní odpoledne bude sloužit k vzájemnému propojování a k budování pozitivní síly napříč Českem. Jste důkazem toho, že když člověk opravdu chce a začne u sebe, tak může být inspirací a měnit mnoho věcí k lepšímu,“ obrátil se na pozvané ve svém uvítacím projevu na zámku v Lánech prezident Petr Pavel.

Zdůraznil také, že účastníky setkání jsou lidé, kteří si nestěžují, že něco nefunguje, ale naopak berou věci do svých rukou, využívají svobody, která jim byla dána, a vymýšlejí a realizují mnoho úžasných věcí.

„Byla jsem z toho úplně paf a celou cestu domů si promítala jen prezidenta, jak všem bedlivě naslouchal,“ vybaví si jako první zážitek z červencového setkání s hlavou státu Anna Samková, komunitní pracovnice a předsedkyně třineckého spolku Liberi&My, který se zabývá komunitní prací a snaží se pomáhat znevýhodněným rodinám s dětmi.

„Fakt mě dostalo, jak měj pan prezident celou dobu pozorně poslouchal, když jsem mu líčila svoji cestu, zmínila se o spolku Bunkr a o tom, jak a proč jsme založili spolek Liberi&My. Na závěr mi poděkoval a řekl že si takových lidí jako já váží,“ vzpomíná Anna Samková.

Další zprávy z regionu