Peníze podpoří sport i kulturu mládeže

Město Třinec pro letošní rok schválilo žádosti o programové dotace na akce pro děti a mládež či v sociální oblasti s celkovou částkou přibližně 1,4 milionu korun.

Třinec podporuje sport i kulturu pro děti. Foto: Knihovna

Základní umělecká škola, Asociace Tom nebo třeba skauti, Klub českých turistů či Třinecká šachová škola získají i tento rok peníze na svůj provoz. Žádosti o programové dotace mohou na město podávat právnické i fyzické osoby, které fungují v oblasti mládeže, sportu a tělovýchovy, kultury a v sociální oblasti. Na adresu magistrátu dorazilo na 50 žádostí.

Členové dotační komise hodnotili 50 předložených žádostí, které předtím prostudoval a zpracoval odbor školství, kultury a tělovýchovy. Rada města rozhodla o rozdělení podpor celoročních činností organizací a spolků, které se v hutnickém městě podílejí na rozvoji kulturních a sportovních aktivit. Téměř 1,1 milionu korun půjde na celoroční činnost spolků a organizací.

„Především nyní, po dvouletém období poznamenaném covidem je potřeba, aby děti sportovaly a bavily se. Je dobře, že stejně jako množství různorodého sportovního vyžití, je v našem městě na vysoké úrovni i kulturní a společenský život. A to i díky těm, kteří jsou schopni nejen vznášet požadavky, co chybí, ale přispějí svým dílem a svou energií k tomu, aby to v Třinci žilo,“ je přesvědčený náměstek primátorky Ivo Kaleta.

Stejně tak se postupovalo v případě žádostí o dotace na podporu projektů v sociální oblasti. Odbor sociálních věcí posuzoval 14 žádostí, na něž měl vyčleněno 300 tisíc korun.

„Naše město nezapomíná na ty, kteří pomoc potřebují. Podpora těch organizací a jednotlivců, kteří tuto pomoc nabízejí a vykonávají, zapadá do propracovaného a širokého konceptu sociální pomoci našeho města,“ doplnil slova svého kolegy náměstek primátorky Radim Kozlovský, který je zodpovědný za sociální oblast ve městě.

Finance na uvedené projekty putují ze schváleného rozpočtu statutárního města Třince na rok 2023.

Další zprávy z regionu