„Perníkový dědek“ dostal u soudu 14 let

Trest za vraždu si v pondělí u Krajského soudu vyslechl František Husar, 71letý senior z Hrčavy. Soudkyně mu sdělila, že má za mřížemi ve věznici s ostrahou strávit 14 let. Uhradit navíc musí i nemajetkovou škodu příbuzným zavražděného a přijde i o zbraně, které držel nelegálně.

František Husar krátce před tím, než si vyslechl rozsudek. Foto: mr

Rozsudek není pracomocný. Obviněný si, stejně jako státní zástupce, ponechal lhůtu na odvolání.

Senior u soudu působil klidným a smířeným dojmem. Soudkyně Alice Erleová vysvětlila, že trestní sazba se v těchto případech pohybuje od 12 do 20 let.

„Rozhodovali jsme se na základě polehčujících okolností i těch přitěžujících. Obžalovanému pomohlo, že doznal vinu. Naopak mu přitížil fakt, že má za sebou násilnou trestnou činnost, byť časový odstup od ní je výrazný. Na základě toho jsme nakonec rozhodli o výši trestu ve spodní polovině možné sazby,“ vysvětlila soudkyně.

František Husar přijde o své nelegálně držené zbraně a musí zaplatit odškodné rodině zavražděného. 807 tisíc má připadnout manželce, rodičům a každému dítěti, 605 tisíc bratrovi. Zdravotní pojišťovna, která hradila nemocniční péči těžce zraněnému muži, jehož senior střelil do hlavy, si bude nárokovat škodu v rámci občansko-právního sporu.

František Husar přijal rozsudek bez viditelných emocí. Ponechal si lhůtu na rozmyšlenou, během které se rozhodne, zda se proti rozsudku odvolá.

Střílel na neozbrojeného
František Husar měl ve svém domě na Hrčavě výrobnu pervitinu. Loni v červenci mu tam jeho spolupracovník vařil drogu. Pak se ale pohádali a on odmítl pokračovat. Husar mu vzal mobilní telefon a zamknul ho v domě.

Byl pak venku, když na místo dorazili žena s mužem, aby pomohli svému kamarádovi, který se sám ze zajetí nemohl dostat. Husarovi vyhrožovali, že pokud vězněného muže nepustí, přivolají policii, která se tak dozví, co se vlastně v domku děje.

Po vzájemné hádce pak Husar vystřelil na muže tři rány. Jedna ho trefila do hlavy a způsobila vážné zranění mozku. Třebaže se dotyčný dostal rychle do nemocnice, po několika dnech zranění podlehl.
Soud vzal jako přitěžující okolnost i fakt, že senior střílel na neozbrojené lidi, kteří s vařením drogy neměli nic společného. František Husar má sám čtyři děti a mladší ženu. Je invalidním důchodcem kvůli špatnému zraku.

Husar během vyšetřování odmítl vypovídat. Nakonec u soudu přečetl prohlášení, že ho čin mrzí, protože ví, kolik bolesti způsobil. „A přiznávám vinu,“ řekl.

Další zprávy z regionu