Pětiletý Mike bojuje s leukemií

Pomáhat lidem v těžké životní situaci se pro jablunkovský Rokáč už stalo tradicí. Po dvou holčičkách, Ellence a Sárince, bude celý rok 2020 věnován dalšímu člověku a rodině v těžké životní situaci, kteří potřebují finanční pomoc.

Monika Mášová na výletě se syny. Foto: archiv rodiny

Chlapec se jmenuje Mike. Ještě mu není ani pět let a trpí leukemií.

Bez nadsázky lze říci, že Mike je častěji u lékařů než doma v Třinci na Sosně. „Mike se narodil v Anglii, kde jsem žila. Podle lékařů byl zdravé dítě, ač mně se to moc nezdálo. Když měl 3,5 měsíce, přestěhovali jsme se nazpátek do Čech,“ řekla chlapcova maminka Monika Mášová. Zde lékaři zjistili, že má svalové křeče a s tím spojené hrozné bolesti. Následovaly hodiny cvičení Vojtovy metody a Bobatha. Ale zvládl to a spolu s mamkou a bráškou začal chodit po horách.

Zrovna když začal zdolávat vrcholy po svých, tak mu v polovině prosince 2018 z ničeho nic diagnostikovali akutní lymfoblastickou leukemii. „Najednou měl modřiny, které se neléčily. Lékař zjistil, že hodnoty krve má hodně nízké a skoro žádné krevní destičky. Následných devět měsíců jsem s ním byla téměř pořád v ostravské nemocnici, kde dostával chemoterapii nitrožilně i přímo do páteře. Nyní je už na tabletové léčbě, která, pokud vše půjde, jak má, skončí v prosinci,“ vysvětlila maminka.

Mike nemůže chodit do školky, protože má sníženou imunitu. Dobře zná jen nemocnici a domov. „Ven s Mikem chodím, ale vyhýbáme se místům, kde je větší výskyt lidí. Pod okny máme dětské hřiště, ovšem tam jsme v létě mohli, až když nesvítilo sluníčko a bylo tam málo dětí. V tomto směru jsou ideální hory. Není tam moc lidí, navíc je předpoklad, že na výšlapy nechodívají nemocní. Pravděpodobnost, že Mike na horách onemocní, je malá. Samozřejmě s námi chodí i o rok a půl starší druhý syn – Marco,“ vysvětlila Mášová a dodala, že rádi vyrážejí na Gírovou. „Onehda si Mike sám řekl, že chce jít na Ostrý. Vzali jsme si i sněžné kluzáky a dolů sjeli po sněhu,“ dodala Mášová.

Více se dočtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu