Piktorialisté získali ocenění

Cenu Mieczysława Wielomského – Semper in altum převzali počátkem listopadu v polském lázeňském městě Goczałkowice-Zdrój Jiří Jurzykowski a Josef Frydrych z klubu Pictorial foto Beskyd.

Josef Frydrych a Jiří Jurzykowski vystavují v Polsku. Foto: RS

Ocenění za pronikavé úspěchy v oblasti umělecké fotografie převzali v rámci vyhlášení výsledků sedmého ročníku fotografické soutěže Polsko je krásné. „Ocenění, které bylo uděleno teprve podruhé, si nesmírně vážíme. Je to pro nás velkou poctou obdržet cenu uznávaného fotografa,“ prohlásil Jiří Jurzykowski. V Goczałkowicích-Zdroji se konala také vernisáž, piktorialisté Jurzykowski a Frydrych vystavují svá díla v galerii Weranda.

Piktorialismus je umělecký směr přelomu 19. a 20. století usilující o přiblížení fotografického média k malbě či grafice. „To, co je před objektivem, by nemělo být na výsledném obrazu. Piktografie je v podstatě malování světlem. Člověk musí mít představivost. Sázíme na naší fantazií a na představivost lidí, ať si každý z nich děj na fotografii vybaví sám,“ podotkl Jurzykowski. Pictorial foto Beskyd je jediným klubem v ČR, který se zabývá tímto odvětvím.

„Piktoriální fotografií se zabýváme už několik let.  Každý z nás má svůj styl, vzájemně se doplňujeme. Na některé fotografii pracujeme třeba dva tři dny, a nakonec ji stejně vyhodíme do koše,“ dodal Jurzykowski. S kolegou Frydrychem uspořádali už 36 výstav, devět se uskutečnilo v cizině.

Další zprávy z regionu