Pivařům pití zhořklo, cena půllitru šplhá už k padesáti korunám

Hlouběji do peněženky musejí v novém roce sáhnout milovníci pěnivého moku. Čepované pivo v restauracích přešlo ze snížené 10procentní sazby do základní 21procentní. V některých hospodách našeho regionu jeho cena vzrostla o čtyři až osm korun.

Hostů v hospodách mírně ubylo, v lednu je to ale podle provozovatelů běžné. Foto: ba

Provozovatelé hospůdek, kteří nejsou plátci DPH, ponechali původní ceny.

Čepovaná Plzeň v třinecké Radegastovně zdražila o osm korun, nově stojí 63 korun. Desítka i dvanáctka Radegast jsou dražší o pět korun, nově vyjdou na 47 a 49 korun.

„Lidé se ptají na cenu, ale pivo si dávají pořád. Ovšem platí, že v lednu i v únoru míváme zákazníků méně,“ řekla jedna ze servírek. „Co tak pozoruji, štamgastů v novém roce ubylo. Kamarád, který už je v důchodu, si dříve dal čtyři piva, teď už si dopřeje jenom dvě. Já chodím na jedno dvě malá piva, k nim si dám koniferku,“ řekl Pavel Novotný z Třince.

Provozovatel třinecké Hospody U Švejka Fryderyk Kornuta uvedl, že cenu piva musel navýšit už v říjnu, půllitr piva tehdy zvedl o dvě koruny.

„Nyní jsme museli zareagovat na navýšení DPH a cenu čepovaného Radegastu jsme zvýšili o pět korun, takže nyní u nás stojí 49 korun. Půllitr plzeňského ležáku vyjde na 63 korun,“ podotkl Frederyk Kornuta.

Pokračoval, že ceny mohli zvednout ještě výrazněji, ale rozhodli se zákazníkům vyjít co možná nejvíce vstříc. „Takže se s nimi o to dépéháčko podělíme,“ dodal provozovatel.

Není to ale jen změna v daňové sazbě, co nutí hospodské zvedat ceny. Zvyšují se mzdové nároky zaměstnanců, podnikatelé musí odvádět i vyšší platby za sociální a zdravotní pojištění.

O šest korun více si za každé pivo připlatí návštěvníci Hostince Harcoff v Návsí. Plzeň vyjde na 63 korun, desítka Radegast na 47 korun a dvanáctka na 51.

„Cenu piva jsme zvedli o nejnižší možnou částku. V ceně zohledňujeme zvýšené DPH, ale to je pouze jedna ze složek. K dalším patří vodné, stočné, zvýšené odvody a také nájem zvýšený o inflaci. Přestože náš podnik máme postavený na jídle, hostů nám určitě ubyde. Pokud má někdo ve zvyku přijít na čtyři piva třikrát týdně, určitě to pocítí. Obávám se, že teď to bude mít na hospody ještě horší dopad, než měl covid,“ odtušil provozní Lukáš Bulíček.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu