Plastiky uměleckého kováře Ptáčka zdobí třinecké muzeum

Kuje železo, dokud je žhavé, a vytváří z něj zajímavé plastiky. Umělecký kovář Michal Ptáček nyní představuje svou tvorbu v Muzeu Třineckých železáren a města Třince. Nabízí pohled na umění, které vzniká v potu tváře, ale rozhodně stojí za vidění.

Autor rád pracuje na přírodních motivech. Ve výstavní síni dominuje jeho velký kůň. Foto: muzeum

Nová výstava se jmenuje Kované plastiky. Návštěvníci se díky ní dostanou do světa tvrdé práce, jejímž výsledkem je krásno.

Lidé, kteří se přijdou na výstavu podívat, si mohou prohlédnout drobné i monumentální plastiky, některé konkrétní, jiné abstraktní.

Michal Ptáček čerpá inspiraci v přírodě. Upřednostňuje přírodní motivy, často je hledá ve světě zvířat. Jeho životním krédem je: Jak zaseješ, tak také sklidíš. Při pohledu na jeho práci je návštěvníkům muzea zřejmé, že kovář hodně a kvalitně sel.

Pro uměleckého kováře a sochaře Michala Ptáčka, rodáka z Valašského Meziříčí, který prožil dětství v Rožnově pod Radhoštěm, byla pro počátek jeho umělecké dráhy stěžejní akce ve skautu, kde vyráběli středověké meče. Kovářská činnost jej chytla natolik za srdce, že se vydal ve stopách svého dědečka, který kovářem byl.

Tužka na kreslení s kusem papíru, později kladivo a kus kovu se mu staly komunikačním prostředkem a způsobem vyjádření sebe sama. Při studiích jej ovlivňovala tvorba akademických sochařů Jana Mastníka, Petera Gáspára a profesora Mariuse Kotrby.

Od založení vlastního ateliéru ve Starém Jičíně v roce 2004 až doposud se zabývá nejen volnou tvorbou, ale i zakázkovou prací. Účastnil se různých domácích i mezinárodních kovářských akcí, soutěží a sympozií, za něž získal řadu ocenění. Kovářská díla vystavoval ve školách, na hradech i v galeriích v České republice, ale i v zahraničí, například v galerii Feldmann v Bernu.

„Kovář už dávno není synonymum podkováře, ale může vytvářet ze železa předměty výrazné umělecké hodnoty. O tom se ostatně mohou návštěvníci přesvědčit na naší výstavě v muzeu,“ doplnila vedoucí muzea Eva Zamarská.

Další zprávy z regionu