Plynové injekce tlumí bolesti zad a kloubů

Rehabilitační oddělení Nemocnice Český Těšín, která patří do skupiny Agel, zakoupilo nový přístroj k aplikaci podkožních plynových injekcí pomocí oxidu uhličitého. Metoda pomáhá pacientům zejména od bolesti zad a kloubů.

Léčba plynem ulevuje pacientům od bolesti. Foto: Nemocnice Český Těšín

Léčebná metoda karboxyterapie (plynové injekce) je založená na místním působení oxidu uhličitého v kůži a podkoží. Pořizovací cena přístroje, který nahradil starší typ, přesáhla 40 tisíc korun.

„Aplikaci plynových injekcí provádíme také u pacientů s vertebrogenním algickým syndromem, který se projevuje bolestí hlavy, která má svoji příčinu v oblasti horní krční páteře. Dále u pacientů s artrózou kolenního kloubu, artrózou kyčelního kloubu, syndromem bolestivého ramene a karpálního tunelu,“ přiblížila zástupkyně primářky rehabilitace českotěšínské nemocnice Wanda Rudzinská s tím, že pomocí přístroje ošetřují pacienty jak na rehabilitačním oddělení, tak i ambulantní klienty. „Týdně používáme přístroj zhruba u 50 případů,“ doplnila lékařka.

Oxid uhličitý se aplikuje pod kůži nebo do svalů jemnou injekční jehlou, která je prostřednictvím dávkovače spojená s tlakovou nádobou. Klient může pociťovat mírné pálení nebo tlak, který však během několika vteřin odezní. V dané oblasti dochází k výraznému zlepšení prokrvení, reflexním změnám a účinnému snížení bolestivých syndromů pohybového aparátu. Po aplikaci není nutný odpočinek, naopak pohyb urychlí vstřebávání.

Léčebná metoda karboxyterapie je bezpečnou metodou, neboť medicinální oxid uhličitý je plyn netoxický a plně rozpustný. „Počet aplikací je individuální, většinou při jednom sezení to bývá dva až šest vpichů. Počet sezení závisí na efektu léčby, většinou se jedná od šesti do deseti procedur podle potíží klienta,“ uvedla Rudzinská.

Aplikace plynových injekcí u hospitalizovaných pacientů je zcela zdarma, u ambulantních pacientů však není hrazena zdravotními pojišťovnami a jedna aplikace tak stojí 100 korun. Lidé se mohou objednávat osobně nebo telefonicky každý den na ambulanci rehabilitačního oddělení.

Další zprávy z regionu