Po obchvatu už brzy pojedou řidiči bez omezení

Řidiči se dočkají plného zprůjezdnění posledního úseku obchvatu Třince mezi Nebory a Třanovicemi. K slavnostnímu otevření dojde v pondělí 21. srpna. Poté už budou moci rychlostní komunikaci všichni užívat bez omezení.

Nyní se komunikace v každém směru sjíždí do jednoho pruhu. Řidiči musí zpomalit. Foto: mr

V současné době stále na posledním úseku obchvatu probíhají dokončovací práce a provoz je řešen v polovičním profilu v režimu 1+1. Řidiči jedoucí od Českého Těšína se pak na přeložku nemohou dostat přímo, musí pokračovat v cestě kousek dál, otáčet se na mimoúrovňové křižovatce, kousek se vrátit a najet na obchvat tam. To se však nyní změní.

„Ke slavnostnímu zprovoznění stavby v plném profilu v režimu 2+2 dojde 21. srpna,“ potvrdil mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

Primátorka Třince Věra Palkovská zareagovala na tuto informaci krátce: „Je dobojováno.“ Vzápětí však pokračovala, že za celým tímto projektem stojí spousta práce a úsilí i času mnoha lidí. „Samozřejmě mám z toho velkou radost. Obchvat je hotový a my můžeme svou pozornost upřít jiným směrem. Je spousta míst, která si to zaslouží. Zmínila bych například Javorový. Do toho se nyní pustíme,“ doplnila primátorka.

Druhá strana mince
Zatímco se obyvatelé obcí Hnojník, Střítež a Ropice radují, že už se nemusí potýkat s mnohdy brutální dopravou v místě bydliště, a řidiči zase kvitují rychlejší a bezpečnější zvládnutí cesty, jsou takoví, kterým stavba zase tolik radosti neudělala. Patří mezi ně například majitel Hostince U Zajíce v Hnojníku, tradičního místa, kde se projíždějící řidiči s oblibou stavovali na jídlo, hlavně na tradiční polední menu.

„Řeknu vám, že hned po částečném otevření obchvatu jsem šel o padesát procent tržby dolů. Byl to okamžitý efekt a já jsem reálně začal uvažovat o tom, že hostinec uzavřu,“ prozradil Dalimil Hošek.

V květnu se ale stala zvláštní věc, se kterou nepočítal a ani v ní nedoufal. „Hosté se k nám najednou začali vracet. Jenže to není tak úplně přesné, podle platebních karet, kterými u nás platí, se totiž dá zjistit, že se velice často jedná o úplně nové hosty, kteří k nám dříve nechodili. Víme třeba, že 360 hostů ubylo, ale přišlo 520 nových,“ pokračoval Dalimil Hošek.

Jak dále řekl, červen už byl vyloženě dobrým měsícem a myšlenky na uzavření podniku odsunul do zapomnění. „Jsem analytik a velice rád si vše počítám, analyzuji. Ale toto prostě nechápu. Samozřejmě z toho máme všichni obrovskou radost, vždyť tady pracuje poměrně hodně lidí, kteří se bojí o svou práci. Ale sám tomu moc nerozumím,“ usmál se hostinský.

Nyní je plný optimismu a naděje, že jeho hostinec vybudováním obchvatu nezanikne. Myslí si, že je za tím možná dobrá pověst jeho kuchyně.

Další zprávy z regionu